Najava događaja/aktuelnosti

Sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske i potpisivanje Sporazuma o izgradnji viznog kapaciteta u BiH

18.6.2024

Bosna i Hercegovina će uz podršku Kraljevine Švedske provesti projekat izgradnje viznog kapaciteta, koji će pomoći usklađivanju viznog procesa Bosne i Hercegovine sa pravnom tečevinom Evropske unije, odnosno Šengena.

Sastanku u zgradi Parlamentarne skuštine u BiH, u srijedu 19. juna, 2024.godine, prisustvovaće ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković, ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof i ambasador za migracije i povratak Ministarstva inostranih poslova Švedske  Jorgen Lindstrom.

11:00 sati – Sastanak na visokom nivou (delegacije MB BiH, MIP BiH i Kraljevine Švedske) (sala Vijeća ministara BiH 1/II, snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka)

11:50 sati - Potpisivanje Sporazuma o partnerstvu koji se odnosi na Projekt izgradnje viznog kapaciteta u Bosni i Hercegovini između Švedske agencije za migracije i Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine (Sala 3/II)

(potpisnici: ministar bezbjednosti i direktor Odjela za planiranje Švedske agencije za migracije);

12:00 sati – Potpisivanje Zajedničke izjave (ministar Konaković, ministar Nešić i ambasadorica Lagerlof) (Sala 3/II)

12:10 sati - Zajednička konferencija za medije (Sala 3/II)

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju ovom događaju u srijedu 19. juna, 2024. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.