Najava događaja/aktuelnosti

Sastanak Nešića i Onidija: BiH otvara pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om

12.2.2024

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastat će u ponedjeljak, 12.02.2024.godine sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem.

Ovim sastankom kojem će prisustvovati i predstavnici tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), na čelu sa direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem, biti će ozvaničen početak pregovora o tekstu sporazuma.

Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je slijedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski bezbjednosni prostor.

Ministaratvo bezbjednosti na taj način ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom.

Prije sastanka planirane su izjave za medije, a snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka.

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju ovom događaju u ponedjeljak, 12.02.2024.godine u Operativno-komunikacijskom centru 112 BiH (sprat -1, Zgrada prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, Trg BiH 3) sa početkom u 17 sati.