Najava događaja/aktuelnosti

KONFERENCIJA ZA MEDIJE Povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

17.10.2022

U okviru obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine/ Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima u saradnji sa Fondacijom „Lara” Bijeljina, Udruženjem „Novi put“ Mostar, Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka i Udruženjem „Zemlja djece u BiH“ Tuzla, organizuje konferenciju za medije sa ciljem podizanja svijesti stručne i opšte javnosti o važnosti proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava dječijih i prinudnih brakova.

Konferencija za medije je završna aktivnost kampanje “Nije njen izbor – djevojčice nisu roba” i biće održana u utorak, 18. oktobra 2022. godine u 12 časova u Sarajevu (Hotel Holiday). 

Na konferenciji za medije će biti predstavljene aktivnosti koje su prethodno realizovane u okviru ove kampanje, trenutna situacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i strateški planovi za naredni period, sa akcentom na trgovinu djecom, kao i odgovor nadležnih službi na fenomen maloljetničkih i ugovorenih brakova, probleme sa kojima se predstavnici institucija suočavaju u postupanju u takvim slučajevima i mogućnosti zajedničkog djelovanja svih relevantnih institucionalnih i vaninstitucionalih aktera radi što efikasnijeg odgovara na ovu problematiku. 

Prema zavaničnim podacima, skoro 90% od ukupnog broja identifikovanih potencijalnih žrtava trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini tokom 2021. i u prvih šest mjeseci 2022. godine bila su djeca (2021. godini identifikovano je 57 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih su čak 49 bila djeca). Djeca su najčešće eksploatisana u svrhu prosjačenja, prisilnog rada, seksualne eksploatacije, prisiljavanja na kriminalne aktivnosti i prodaje u prinudne brakove, čemu su najviše izložene romske djevojčice.

Realno stanje kada se radi o ugovorenim i prisilnim maloljetničkim brakovima je teško procijeniti, budući da vrlo često ovakvi slučajevi, ili ostanu neidentifikovani, ili budu kvalifikovani kao druge, blaže, vrte kriminalnih radnji kao što je zanemarivanje djeteta, polni odnos sa osobom mlađom od 15 godina i sl. Iz tog razloga, potrebno je raditi na podizanju svijesti, kako o neprimjerenosti prisilnih maloljetničkih brakova, tako i o odgovornosti i kažnjavanju, u skladu sa krivičnim zakonodavstvom u BiH. 

Zbog toga smo obilježvanje 18. oktobra ove godine iskoristili da pošaljemo snažniju poruku da su dječiji i prinudni brakovi teško kršenje ljudskih i dječijih prava, a ne romsko običajno pravo, što je česta predrasuda, kako među građanima/kama, tako i među službenicima nadležnih institucija. 

Ovim putem Vas pozivamo da prisustvujete Konferenciji i informišete širu javnost o obilježavanju ovog značajnog datuma i na taj način doprinesete ukupnim naporima vladinog i nevladinog sektora na suzbijanju trgovine ljudima, sa fokusom na umanjenje dječijih i prinudnih brakova i rizika od trgovine djecom.  

U nastavku je okvirna agenda događaja: 

12:00   - 12:05            Otvaranje konferencije za medije

12:05   - 12:10            “Moja priča”, snimak životne priče bivše korisnice sigurne kuće

12:10 -   12:15             Samir Rizvo, Ministarstvo bezbjednosti BiH/Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima

12:15   - 12:20            Michael Ahn, zamjenik šefa političkog odjela Ambasade Sjedinjenih  

američkih država u Bosni i Hercegovini

12:20   - 12:25             Predstavnik/ca koordinacionog tijela Republike Srpske (biće potvrđeno)

12:25 - 12:30            Mehmedalija Fišeković, Inspektor-istražitelj, kooridinator                       

Koordinacionog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog

kantona

12:30 - 12:35            Mirsad Ribić, pomoćnik šefa Jedinice kriminalističke policije za

sprečavanje i suzbijanje organizovanog kriminala i zloupotrebe droga,

Policija Brčko distrikta

12:35 – 12:40            Saliha Đuderija, zamjenica Ministra za ljudska prava i izbjeglice i

predsjednica Vijeća za djecu BiH

12:40 -   12:45            Dragana Petrić, koordinatorica programa borbe protiv trgovine ljudima,

Fondacija “Lara” Bijeljina

12:45   - 12:55            Pitanja novinara

12:55   -                      Zakuska i osvježenje 

Unaprijed se zahvaljujemo na dolasku i saradnji.