Najava događaja/aktuelnosti

Okrugli sto povodom obilježavanje Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u BiH

12.10.2022

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa – 13. oktobra, Zajednički program Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“ organizuje okrugli sto na kojem će biti predstavljeni ključni nalazi Srednjoročne procjene provedbe Sendai okvira u BiH.

Okvir za smanjenje rizika od katastrofa iz Sendaija za period 2015 – 2030. (Sendai okvir) je međunarodni dokument globalnog karaktera koji je usvojilo 187 zemalja članica Ujedinjenih nacija (uključujući i Bosnu i Hercegovinu) na Svjetskoj konferenciji koja je održana 2015. godine u Sendaiju u Japanu i koji je prihvatila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Srednjoročna revizija Sendai okvira je osmišljena da pomogne zemljama u donošenju odluka zasnovanih na riziku i usmjerenih na prevenciju, kako bi se mobilizirala i usmjerila neophodna sredstva za provedbu i partnerstva, te podržala identifikaciju rješenja i najbolje prakse.

Na okruglom stolu, koji će se održati u četvrtak, 13. oktobra 2022. godine u hotelu Novotel Bristol (Fra Filipa Lastrića 2, Sarajevo) će učestvovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, resornih entitetskih ministarstava, uprava civilnih zaštita i drugih institucija koje su  uključene u realizaciju ovog Programa.  Događaj će započeti izjavama za medije u 10.30 sati. Medijima će se obratiti: 

·         Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

·         Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini

·         NJ.E. Daniel Hunn, ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini 

Okrugli sto se organizuje u okviru Sedmice održivog razvoja u BiH 2022. platforme za sastanke, konsultacije i diskusije na nivou BiH, koja podržava promociju Ciljeva održivog razvoja UN u zemlji.