Najava događaja/aktuelnosti

Otvaranje NICS Centra za obuku i korištenje Komandnog sistema upravljanja kriznim situacijama

20.12.2021

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine sutra, 21.12.2021.godine otvara NICS Centar, koji će služiti za obuku i rad na Komandnom sistemu upravljanja kriznim situacijama - Next Generation Incident Command System (NICS). NICS sistem omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju između službi za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, NATO štaba u Sarajevu, EUFOR-a i ambasade SAD u BiH.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore, Centrom za upravljanje kriznim situacijama Republike Makedonije te Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (SAD) uspješno realizovalo projekat „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u državama Zapadnog Balkana“, kroz koji je razvijen i implementiran ovaj sistem za unapređenje komunikacije i razmjenu relevantnih informacija između različitih sudionika sistema zaštite i spašavanja u situacijama prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini i državama Zapadnog Balkana.

Projekat je podržan od strane  NATO programa Nauka za mir i sigurnost (engl. NATO Science for Peace and Security Programme - SPS) i Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država (engl. US Department of Homeland Security - DHS).

U proteklom periodu održano je više obuka i zajedničkih terenskih vježbi svih službi zaštite i spašavanja u BiH, a Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je u okviru ovog projekta izvršilo nabavku tehničke i druge opreme. Između ostalog, prema zahtjevu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine nabavljena je oprema za Oružane snage BiH, čija primopredaja će biti sutra u kasarni Rajlovac.

Pozivamo snimatelje, novinare i fotoreportere da prisustvuju ceremoniji otvaranja NICS Centra, a nakon toga i izjavama za medije u utorak, 21. 12. 2021. godine u prostorijama OKC BiH-112, suteren Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, sprat -1, Trg BiH 1, 71000 Sarajevo sa početkom u 12.45 sati.