Najava događaja/aktuelnosti

Uklanjanje minsko-eksplozivna sredstava iz rijeke Drine kod Višegrada

23.8.2021

Sastanak predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i entitetskih uprava civilne zaštite sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke, predvođene general-majorom Martinom Vondrašekom, prvim zamjenikom predsjednika policije Češke, održat će se u srijedu, 25.08.2021. godine u Višegradu.

Na ovom području ronioci zajednički uklanjaju minsko-eksplozivna sredstava iz toka rijeke Drine. Radi se o višegodišnjem projektu saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Češke sa kojim je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine potpisalo Memorandum o ekspertnoj pomoći u podvodnom uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava.

Timovi čeških ronilaca do sada su uspješno realizirali čišćenje riječnih korita Drine, Une i Save na lokalitetima općina Goražde, Bihać, Bosanska Krupa, Tuzla-Šićki Brod, Odžak, Orašje, Bosanski Novi i Mostar.

Također, u saradnji sa nadležnim predstavnicima entitetskih uprava civilne zaštite realizirane su aktivnosti vađenja zaostalih avionskih bombi iz rijeke Save na području općine Bosanski Brod i Brčko Distrikta BiH.

Uporedo sa deminiranjem odvija se i obuka ronilaca entitetskih uprava civilne zaštite.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je u skladu sa zakonom definiranim nadležnostima provelo koordinacione aktivnosti i MUP-u Češke dostavilo listu prioriteta (u Federaciji i Republici Srpskoj) za realiziranje iz projekta u narednoj 2022. godini.

Pozivamo snimatelje, novinare i fotoreportere da prisustvuju ovom događaju u srijedu, 25. 08. 2021.godine, Veslački centar, mjesto Sase, Općina Višegrad sa početkom u 14.00 sati.         

Lokacija: https://goo.gl/maps/D4VFEriLJUByhoZT8