Najava događaja/aktuelnosti

Značajna donacija Evropske unije u vidu ukupno 63 vozila i specijalizirane opreme za Graničnu policiju BiH i SIPA-u

28.7.2021

Poštovani/poštovana,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na konferenciju za medije povodom svečane primopredaje ukupno 63 vozila i specijalizirane opreme Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Ceremonija primopredaje vozila doniranih od strane Evropske unije (EU) za Graničnu policiju Bosne i Hercegovine i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) će se održati ispred Glavnog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine u petak, 30. juli/srpanj 2021.godine. u 12.00 sati.

Medijima će se obratiti ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler, sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan/šefica Misije IOM u BiH Laura Lungarotti, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Đuro Knežević i predstavnik Granične policije BiH.

Agenda:

12.00 – 12.35 obraćanja zvaničnika  

12.35 – 12.45 mogućnost novinara da postave pitanja u vezi sa događajem

12.45 – 12.50 uručenje ključeva i zajednička fotografija ispred doniranih vozila

Graničnoj policiji BiH biti će uručeni ključevi 35 kombija i 12 SUV vozila u vrijednosti više od tri miliona KM. Također, bit će isporučena dodatna oprema za nesmetano obavljanje zadataka, u skladu sa identificiranim potrebama službenika. Ova donacija će znatno unaprijediti rad policijskih službenika i omogućiti im brže djelovanje i mobilniji rad na terenu.

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Evropska unija je obezbijedila 16 terenskih vozila i specijalizirane uniforme za službenike. Ukupna donacija SIPA-i iznosi više od 460.000 KM.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

Za više informacija, molimo da kontaktirate:

Edita Selimbegović,

IOM Odjel za informisanje,

eselimbegovic@iom.int