Najava događaja/aktuelnosti

Održana planska konferencija projekta EU ''ResponSEE'' – Pripreme za održavanje terenske vježbe odgovora na vanredne situacije

8.4.2021

Dvodnevna planska konferencija projekta EU ''ResponSEE'' na kojoj je razgovarano o pripremama za održavanje terenske vježbe odgovora na vanredne situacije koja će se održati u Bosni i Hercegovini u aprilu 2022. godine, počela je danas putem online video platforme. Iz BiH su učestvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH.


Drugog dana na konferenciji će učetvovati predstavnici međunarodnih organizacija u BiH: UN, Delegacija EU, EUFOR, NATO HQSa, World Vision, Save the Children, OSCE i Društvo crvenog krsta BiH.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rumunije, kompanijom DMAT Austrija i Prepared International Njemačka, a pod vođstvom Vlade pokrajine Štajerske iz Austrije učestvuje u implementaciji projekta EU ''ResponSEE''. Provođenje ovog projekta pod pokroviteljstvom Evropske komisije, odnosno Direktorata za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (DG ECHO) počeo je 6.11.2020. godine, a završava održavanjem terenske vježbe na teritoriji Bosne i Hercegovine u aprilu 2022. godine.

Cilj projekta je ispitati spremnost država Jugoistočne Evrope u slučaju zemljotresa, efikasnost sistema podrške države domaćina u slučaju prijema i pružanja međunarodne pomoći, saradnja država iz Jugoistočne Evrope, komunikacija sa Centrom za upravljanje i koordinaciju u vanrednim situacijama Evropske komisije, kao i saradnja sa UN agencijama.