Najava događaja/aktuelnosti

Granična policija BiH dobila savremenu opremu za nadzor granice

12.9.2019

Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine uručena je savremena tehnička oprema za nadzor granice, koja će u značajnoj mjeri olakšati rad policije u borbi protiv ilegalnih migracija. Na Ceremoniji održanoj danas u sjedištu Granične policije BiH u Sarajevu prisustvovali su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik i rukovodstvo Granične policije BiH predvođeno direktorom Zoranom Galićem.

Radi se o donaciji Republike Češke u iznosu od milion eura namjenjenog za jačanje zaštite granica koja uključuje termovizijske kamere, bespilotne letjelice, opremu za otkrivanje otkucaja srca i disanja.

Ministar Mektić se zahvalio vladi Republike Češke za ovu donaciju Ministarstvu sigurnosti BiH, naglašavajući  da je zbog velikog pristiska ilegalnih migranata, posebno na istočnu granicu BiH, odlučeno da cjelokupan iznos bude utrošen za nabavku sofisticirane opreme za Graničnu policiju BiH. Istakao je da se radi o modernoj i tehnološki naprednoj opremi koja će olakšati rad graničnim policajcima i poboljšati efikasnost u otkrivanju ilegalnih migranata i povećati sigurnost granice ali biti doprinos cjelokupnoj evropskoj sigurnosti i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija.

“Naravno, ova sama oprema neće moći riješiti problem migracija u BiH. Ali, apliciraćemo kod nekih evropskih fondova i donatora, jer opremanje Granične policije i njeno tehničko savremenjivanje mora biti stalan proces”, kazao je Mektić.

Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik je istakao da ga raduje činjenica da je Granična policija BiH dobila novu opremu koja će pomoći policajcima na terenu u svakodnevnom radu.

Direktor Galić u obraćanju medijima je istakao da je specifičnost ove donacije u tome što je došla na traženje i po zahtjevu koje je sačinila Granična policija BiH. Posebno je istakao da je nabavljena specijalistička oprema koja može zamijeniti po nekoliko policijskih službenika.  

16 FOTO GALERIJA