Najava događaja/aktuelnosti

Zatvaranje kursa i dodjela certifikata polaznicima predmisione obuke za policajce i vojne posmatrače UN-a

11.10.2018

U Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH (PSOTC) u kampu Butmir, održava se obuka za UN policijske službenike i vojne posmatrače UN-a, kao zajednički projekt između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane BiH, odnosno PSOTC-a.
U Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH (PSOTC) u kampu Butmir, održava se obuka za UN policijske službenike i vojne posmatrače UN-a, kao zajednički projekt između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane BiH, odnosno PSOTC-a. 

Na obuci učestvuje 35 polaznika i to 30 policijskih i državnih službenika/ca, pripadnika/ca ministarstava unutarnjih poslova i policijskih struktura iz Bosne i Hercegovine i po jedan policijski službenik iz Albanije, Estonije, Makedonije, Srbije i Slovenije (ukupno 5).

Ova obuka je spojena sa kursom za vojne eksperte u misijama Ujedinjenih nacija (vojni posmatrači) kako bi se već tokom predmisione obuke primijenio UN integrirani koncept u čijem je fokusu nužnost međusobne saradnje i koordinacije kako policijske, tako vojne i civilne i drugih komponenti u stvarnom misijskom kontekstu. Tako će 17 studenata, 12 iz OS BiH i 5 međunarodnih studenata (Albanija, Hrvatska, Makedonija i Ujedinjeno Kraljevstvo) imati priliku da budu na zajedničkim predavanjima s ciljem razmijene iskustva sa kolegama i kolegicama iz policije. Također će zajednički učestvovati u simulacijskoj vježbi koja će prikazati stvarnu situaciju u misiji na terenu.

Obuku izvode instruktori i predavači iz Ministarstva sigurnosti, policijskih agencija u BiH, instruktori PSOTC-a, Oružanih snaga BiH, kao i međunarodni instruktori. Radi se o certificiranim obukama od strane UN-a kako za policijsku tako i za vojnu komponentu.

Cilj obuke je priprema polaznika za učešće u integriranim/multidimenzionalnim mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, kako bi efikasno izvršavali zadate ciljeve iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ceremonija zatvaranja kursa i uručenja certifikata polaznicima obuke bit će održana u petak, 12.10.2018. godine, uz prigodno obraćanje direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i ispred PSOTC-a kurs direktor st.vod.I kl. Nura Mulavdić.

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju ceremoniji u Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH (PSOTC), kamp Butmir, 12.10.2018. godine, s početkom u 11.15 sati. 

Kontakt osobe za predstavnike medijskih kuća su:
- iz Ministarstva sigurnosti BiH: Admir Malagić (glasnogovornik@msb.gov.ba; telefon: 033/492-784; fax: 033/213-628)
- iz PSOTC-a: Kenan Husejinbašić 
(kenan.husejinbasic@psotc.org; telefon: 033/754-310; fax: 033/754-302)

NAPOMENA: Novinarske ekipe trebaju doći ispred pješačkog ulaza u kamp Butmir do 10:40 sati, odnosno 35 minuta prije početka ceremonije zbog sigurnosnih mjera i organiziranog ulaska. U 10:45 predstavnik PSOTC-a će organizovano uvesti grupu u bazu. Izlazak nakon ceremonije bit će također organiziran. (Obavezno posjedovanje ličnog dokumenta radi procedura prilikom ulaska u kamp Butmir).