Najava događaja/aktuelnosti

Krešić i Ferguson otvorili konferenciju o spriječavanju finansiranja terorizma

12.6.2017

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine  Mijo Krešić i britanski ambasador u Edward Ferguson otvorili su danas u Sarajevu konferenciju “Indikatori rizika u vezi finansiranja terorizma”.

Na dvodnevnoj konferenciji učestvuju eksperti iz Velike Britanije, te predstavnici agencija za provođenje zakona, tužilaštava, nadzornih organa u finansijskoj industriji i privatnog sektora.

Cilj konferencije je bolje razumijevanje problema finansiranja terorizma. Uspostava kvalitetnog sistema za sprječavanje finansiranja terorizma od velike je važnosti za  unaprjeđenje sigurnosti u Bosni i Hercegovini, ali i doprinos naše zemlje globalnoj borbi protiv terorizma.

Zamjenik Krešić i ambasador Ferguson ukazali su na veličinu problema i izazova koji predstavljaju ove sigurnosne prijetnje, u tom svjetlu navodeći sve češće i brutalnije terorističke napade u kojima stradaju nedužni civili.

Osim predavanja britanskih stručnjaka i razmjene iskustava u oblasti borbe protiv terorizma i finansiranja ovih aktivnosti, izraženo je očekivanje da će ova konferencija pomoći BiH i u ispunjavanju preporuka FATF-a.