Najava događaja/aktuelnosti

Usvojen Izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu

13.4.2017

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 6.aprila, usvojilo je Izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, koji je pripremio Državni koordinator za borbu protivtrgovine ljudima.

 

Prema prikupljenim podacima od strane tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad  te nevladinih organizacija, a koji su potrebni za sačinjavanje godišnjeg izvještaja o stanju trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, utvrđeno je da je u periodu januar - decembar 2016. godine identificirano/asistirano ukupno 48 potencijalnih žrtava trgovine ljudima/radne ekspolatacije/navođenja na prostituciju i/ili seksualno iskorištavanje/trgovine ljudima u svrhu prosjačenja/’’prodaja tj u svrhu skpanja braka’’/ proizvodnja.

 

Od 48 potencijalnih  žrtava trgovine ljudima u 2016. godini:

-     38 je punoljetnih, a 10  je maloljetnih .

-     30 su ženske osobe, a 18 su muške osobe.

-     7 je seksulano iskorištavanih, 12 radno iskorištavanih, 22 su iskorištavana radi prosjačenja, 1 prodaja radi prisilnog sklapanja braka, 1 radno iskorištavanje u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem, 5 iskorištavanje u prosjačenju u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem.

-     5 su strani državljani  i to Srbije, Gambije, Ukrajine i Kube  (3 ženske osobe – 2 muške osobe), preostalih 43 žrtve trgovine ljudima su državljani Bosne i Hercegovine.

 

Tokom navedenog perioda u sigurnim kućama/skloništima je asistirano 15 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, dok 33 potencijalne žrtve nisu asistrane u skloništima.

U aktivnostima koje se realiziraju od strane organizacija i udruženja koje administriraju tj. obezbjeđuju usluge dnevnih centara  evidentirano je  28 (MLD) potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

 

Kao primjer proaktivnog djelovanja u prevenciji i suzbijanju trgovidne ljudima izdvaja se Mobilni tim u Sarajevu. U redovnim aktivnostima Mobilnog  tima za prevenciju prosjačenja koji djeluju u Kantonalnom centru za socijalni rad Sarajevo realizirane su aktivnosti smještaja i asistencije djeci koja su zatečena na ulici. Razlozi izlaska na teren bili su različitete naravi, najčešće inicirani od strane terenskih radnika. Obilasci terena vršeni su u cilju praćenja cjelokupne socijalne slike unutar porodice evidentiranja stanja na terenu / pružanje psiho-socijalne podrške porodici i djeci i na taj način ponuđen  dolazak djeci u Službu za prihvat djece u stanju potrebe, promocija Mobilnog tima , evidentiranje nove djece, utvrđivanje razloga njihovog boravka na ulici.

a)     Evidentirano  je  ukupno 216 djece (od toga 140 dječaka i 77 djevojčica) djece na različitim lokacijama u lokalnoj zajednici, raskrsnicama i uličnim žarištima.

b)     Na uličnim žarištima, raskrsnicama i centru grada od 216 djece evidentirano je 133 djece,  koja obavljaju bilo kakvu vrstu rada na ulici od sakupljanja sekundarnih sirovina, pranja vjetrobranskih stakala na automobilima, do prosjačenja na ulici (od 133 djece evidentirano je 88 dječaka i 46 djevojčice, od navedenog broja evidentirano je 35 roditelja koji su bili zatečeni u prosjačenju sa mldb.djecom od navedenog broja zatekli smo više majki 24 koje su zajedno sa svojom djecom obavljali rad na ulici dok je manji broj bilo očeva i to 11 koji su bili prisutni sa svojom djecom dok su djeca obavljala rad na ulici). Od ukupnog broja evidentirane djece na uličnim žarištima , raskrsnicama i centru grada i to 133.

c)     U prostorije Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe  putem terena upućeno je svako dijete koje je evidentirano na ulicama Kantona Sarajevo. Direktnim putem uz saglasnost roditelja i poštujući  princip dobrovoljnosti  dovedeno je 7 djece od strane članova Mobilnog tima za prevenciju prosjačenja (od navedenog broja 5 dječaka i 2 djevojčica).

d)     U Dom bez roditeljskog staranja smješteno je 5 djece (1 djevojčica i 4 dječak).

e)     U Sigurnu kuću smješteno je  2 djece (2 djevojčica).

f)     U Službe socijalnezaštite odvedeno je 11 djece.

g)     U periodu od januara 2016. godine do decembra 2016. godine obavljene su 24 hitne intervencije. Hitne intervencije  su vezane za slučajeve trgovine djecom, smještaj djece u institucije,  te pružanje urgentne pomoći i pružanje asistencije,pronalaženje lokacija i skupljanje dokaza vezane za osumnjičena lica.

 

Na osnovu iznesenih podataka Mobilnog tima Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo i podataka dostavljenih od nadležnih policijskih agencija i nadležnih tužilaštava vidljiva je velika nesrazmjera u broju identifikovanih potencijalnih i stvarnih identifikovanih žrtava trgovine ljudima. Iz tih podataka se može zaključiti da nadležne policijske agencije i nadležna tužilaštva još uvijek ne angažuju svoje kapacitete na istraživanju krivičnih djela trgovine djecom koja borave i rade na ulici i da je u nadrednom periodu potrebno posvetiti posebnu pažnju tom problemu.

Kompletan izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, možete naći na linku: ovdje