Najava događaja/aktuelnosti

Aktivna uloga predstavnika BiH na Evropskom forumu za smanjenje rizika od katastrofa u Istanbulu

27.3.2017

Evropski forum za smanjenje rizika od katastrofa na kome učestvuje oko 500 učesnika, održava se od 26.-28.03.2017. godine u Istanbulu.
Forum je počeo obraćanjem Roberta Glossera, specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za smanjenje rizika od katastrofa, Cristosa Styalianidosa, EK - rukovodioca za humanitarnu pomoć i katastrofe, Claudia Lucianisa, direktora direktorata Vijeća Evrope i Veysi Kaymaka, zamjenika 
premijera Turske.
Poslije otvaranja Foruma održana je plenarna rasprava na visokom nivou na temu smanjenja rizika od katastrofa. Rad je nastavljen kroz panel rasprave na različite tematske sadržaje.

Ministarstvo sigurnosti BiH, a uz podršku UN-a
, predstavljaju Idriz Brković, šefOdsjeka za strateško planiranje i Almir Beridan, viši stručni saradnik za pravne poslove.
Prvi put od kada se održava Forum, BiH predstavnici će imati aktivnu ulogu, odnosno biti jedan od govornika i diskutant po pozivu.

Govornik je bio Almir Beridan koji je u panelu "Kreiranje inicijativa za smanjenje rizika od katastrofa" održao prezentaciju na temu “Uloga Privatnog sektora u oporavku od poplava 2014". Tokom izlaganja uporedo je prikazan i film o poplavama u BiH 2014. Prezentacija je izazvala veliku pažnju i komentari su bili izuzetno pozitivni.

Forum se završava 28.03.2017. godine usvajanjem zaključaka i preporuka. Tog dana predstavnici MSBH će predstaviti web Platformu BiH za smanjenje rizika od katastrofa.