Najava događaja/aktuelnosti

Radionica „Procjenjivanje i mapiranje rizika“

14.3.2017

U organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, danas se u Sarajevu održava Radionica „Procjenjivanje i mapiranje rizika“.

 

Projekat “Procjenjivanje i mapiranje rizika – IPA DRAM” se implementira iz sredstava Višedržavne IPA-e. Partneri u IPA DRAM projektu su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Republika Makedonija, Republika Srbija i Republika Turska. Ukupna vrijednost projekta je tri miliona eura.

 

Radionici prisustvuju predstavnici nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine u oblasti procjene i smanjenja rizika od katastrofa,  predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, predstavnici Konzorcija koji implementira Projekat te predstavnici UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

 

Konzorcij koji će implementirati projekat čine Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Kraljevine Švedske – MSB (voditelj Konzorcija), Predsjedništvo Vijeća ministara Republike Italije  – Odjel za civilnu zaštitu, Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i CIMA fondacija (Međunarodni centar za praćenje okoliša).

 

Osnovni cilj projekta je unaprjeđenje sistema za prikupljanje podataka o štetama, harmonizacija metodologija za izradu procjena rizika, mapiranje rizika i izrade dokumenta procjene ugroženosti u skladu sa principima Evropske unije, integracija u Mehanizam civilne zaštite Evropske unije i podrška u realiziranju EU Direktive o poplavnim rizicima.