Najava događaja/aktuelnosti

Edukacija kontakt osoba za rodna pitanja u Ministarstvu sigurnosti i agencijama

13.12.2016

Misija OSCE-a u BiH, zajedno sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Agencijom za ravnopravnost spolova BiH organizirali su dvodnevnu radionicu o provođenju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 „Žene, mir i sigurnost“ za kontakt osobe za rodna pitanja iz Ministarstva sigurnosti i njenih agencija: SIPA-e , Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za školovanje i stručno osposobljavanje i Agencije za policijsku podršku. 

 
Cilj radionice je bio da se kontakt osobama za rodna pitanja (Gender Focal Points) prenese znanje i veštine potrebne da u potpunosti sprovedu domaće i međunarodne zakone i standarde koje se odnose na ravnopravnost spolova i rodne ravnopravnosti u sektoru sigurnosti u BiH. Posebna pažnja je posvećena integraciji rodne perspektive u Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma u BiH za period 2015-2020.

Ankica Tomić, šefica Odsjeka za međunarodnu saradnju, istakla je da "obrazovanje osoba za rodna pitanja je ključni preduslov za operacionalizaciju rodne perspektive i principa rodne ravnopravnosti u rad Ministarstva sigurnosti BiH i njenih agencija. Ovo je veoma značajano u kontekstu savremenih sigurnosnih izazova, posebno u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma koji zahtijeva multisektorski i sveobuhvatan pristup".

 
Saša Leskovac, viši stručni savjetnik u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH izjavio je: "Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, veoma cijeni ovu priliku da informiše učesnike radionice o našem radu, kao i da predstavi praktične primjere kako da se integrišu rodne perspektive u politike i zakonodavstvo. 
Radionice poput ove vrlo su potrebne i radujemo se proširenju takvih inicijativa i dobrih praksi i na druga ministarstva u BiH“.


8 FOTO GALERIJA