Najava događaja/aktuelnosti

UNAPREĐENJE ODGOVORA NA PRIRODNE ILI DRUGE NESREĆE U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

8.12.2016

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore, Centrom za upravljanje kriznim situacijama Republike Makedonije te Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (SAD) učestvuje u projektu „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u zemljama Zapadnog Balkana“, kroz koji će se razviti i implementirati sistem za unapređenje komunikacije i razmjenu relevantnih informacija između različitih sudionika sistema zaštite i spašavanja u situacijama prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovinu i zemljama Zapadnog Balkana.

Projekat je podržan od strane  NATO programa Nauka za mir i sigurnost (engl. NATO Science for Peace and Security Programme - SPS) i Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država (engl. US Department of Homeland Security - DHS).

Početak projekta je ozvaničen 28.11.2016. godine u sjedištu NATO štaba u Briselu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici NATO štaba u Briselu.

Tehnologija koja će biti korištena u ovom projektu se u velikoj mjeri oslanja na softversku platformu odgovora na nesreće koja nosi naziv „Komandni sistem za incidente sljedeće generacije (engl. Next Generation Incident Command System – NICS).   Softverska platforma NICS je razvijena u Sjedinjenim Američkim Državama u partnerstvu prestižnog američkog univerziteta MIT Lincoln Labaratory (SAD), Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država i Federalnog centra za istraživanje i razvoj u SAD-u.

Predviđeno je da implementacija projekta traje četiri godine.