Najava događaja/aktuelnosti

Komandno-štabna vježba odgovora na HBRN incident

17.11.2016

Komandno - štabna vježba odgovora na radijacioni vanredni događaj održana je u 15.i 16. novembra u Sarajevu.

Ova vježba se realizira kroz projekat EU za jačanje kapaciteta hemijsko-biološko-radiološko-nuklearne zaštite (HBRN), a osim predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH i konzorcija P-44 učestvovali su predstavnici uprava civilne zaštite RS i FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS, Oružanih snaga BiH, Državne regulatorne agencije za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Službe za zajedničke poslove institucija BiH, te Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Tokom prezentacija istaknuto je da u BiH postoji nizak rizik od HBRN incidenata ali da su oni ipak mogući. Zbog toga je istaknuta važnost jačanja kapaciteta institucija nadležnih  za prvi odgovor, te naglašeno da je u toku opremanje i obučavanje timova kakao bi bili spremni odgovoriti na eventualne incidente.

Tokom komandno-štabne vježbe, kroz tri zamišljena scenarija, provjerene su procedure i operativnost institucija nadležnih za djelovanje u ovakvim situacijama.