Najava događaja/aktuelnosti

Regionalni sastanak nadzornih tijela za objavljivanje imovine i sukoba interesa

21.10.2016

Treći regionalni sastanak nadzornih tijela za objavljivanje imovine i sukoba interesa održan je u konferencijskoj dvorani Boutique Hotel Crystal Palace u Sofiji 20. i 21. 10. 2016. godine. Sastanak je organiziran od strane regionalnih inicijativa za borbu protiv korupcije (RAI), u saradnji s Komisijom za prevenciju i utvrđivanje sukoba interesa Republike Bugarske, a uz podršku Razvojne agencije Austrije i Vijećem za regionalnu saradnju (RCC).

 

Glavni cilj sastanka je jačanje regionalne saradnje u oblasti objavljivanja imovine i sukoba interesa, te rasprava o mehanizam koji će omogućiti razmjenu podataka između nadzornih tijela iz jugoistočne Evrope. Predstavnici na visokom nivou ministarstava pravosuđa i nadzornih tijela iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije i Srbije su raspravljali o nacrtu regionalnog pravnog instrumenta koji će omogućiti razmjenu podataka u budućnosti.

 

Sukob interesa i otkrivanje imovine su identificirani kao važan problem u svim nacionalnim antikorupcijskim strategijama u jugoistočnoj Evropi. Jedano od stajališta koje su uputili je regionalna saradnja i razmjena podataka u ovoj oblasti. Regionalni pravni instrument se treba primjenjivati ​​na sisteme otkrivanja financijskih i ličnih interesa javnih dužnosnika u cilju jačanja integriteta, kao što je predviđeno u članu 8. i 52. UN Konvencije protiv korupcije (UNCAC).

 

Treći regionalni sastanak je dio kontinuiranog procesa jačanja regionalne saradnje.