Najava događaja/aktuelnosti

Bosna i Hercegovina na pravom putu da se suprotstavi pranju novca i finansiranju terorizma

11.10.2016

Bosna i Hercegovina na pravom putu da se suprotstavi pranju novca i finansiranju terorizma, kazao je zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić na današnjem otvaranju trodnevne radionice na temu “Nacionalna procjena rizika od pranja novca“.

Na radionici koju organizira Svjetska banka u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Sarajevu, OSCE-om, UNODC-em i Ministarstvom sigurnosti BiH učestvuju članovi Radne grupe i podgrupa za izradu procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH iz više od 50 institucija u Bosni i Hercegovini koji će sljedeću godinu raditi na cjelovitoj procjeni prijetnje od pranja novca i finansiranja terorizma rizika.

Krešić je istakao da je ovo je jedan od većih projekata koji će biti rukovođen i koordinisan od strane Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine i da je to dobar test spremnosti za izvršavanje zadataka u procesu EU integracija koji bi trebali doći u skoroj budućnosti.

“Naše zakonodavstvo smo uvijek prilagođavali zahtjevima drugih, a prije sve MONEYVAL-a i FATF-a, i  nismo radili neku sveobuhvatnu analizu naših stvarnih potreba i ciljeva. Sa današnjom radionicom, mijenjamo taj pristup”, istakao je Krešić.

Procjena prijetnje od rizika pranja novca i finansiranja terorizma predstavlja sveobuhvatan proces prikupljanja i analize relevantnih podataka sa ciljem da se procijeni stepen izloženosti pojedinačnih sektora pranju novca i finansiranju terorizma.

Kroz provođenje metodologije koju nam je ustupila Svjetska banka, Bosna i Hercegovina će da identifikuje, procjeni i shvati rizike s kojima se suočava na planu pranja novca i finansiranja terorizma i da usmjeri resurse za smanjenje tih rizika.

“Ukoliko uspješno uradite svoj dio posla, to će u konačnici značiti manje prostora kriminalcima da uživaju u plodovima svojih nezakonitih aktivnosti, manje korupcije, manje šanse za terorističke aktivnosti, više kvalitetnih dokaza pravosuđu za krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela, bolju klimu za poslovne aktivnosti, i na kraju, više demokratije i ljudskih prava, odnosno svih onih vrijednosti za kojima težimo u Bosni i Hercegovini”, poručio je Krešić polaznicima radionice.

Dodao je da iako smo u ovom procesu vođeni od strane različitih međunarodnih obaveza i standarda, moramo imati u vidu da je efikasnija prevencija i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma prije svega u interesu naši građana, njihove bezbjednosti, ali i stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine.

Na otvaranju radionice prisutnim su se obratili i predstavnici Svjetske banke, Ambasade Velike Britanije, OSCE-a i UNODC-a.