Najava događaja/aktuelnosti

Donirana oprema i održana obuka za spašavanje na vodi

10.10.2016

U okviru IPA FLOODS LOT 1 projekta, posredstvom Ministarstva sigurnosti BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite donirana je oprema za spašavanje čamcima te održana obuka u periodu od 26. do  30. septembra u Crnoj Gori.

 

Na obuci za spašavanje na vodi su učestvovali su predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Iz Federalne uprave civilne zaštite učestvovalo je jedanaest članova.

 

Glavni cilj ove obuke je poboljšanje sposobnosti spašavanja na vodi i poboljšanje vještine članova civilne zaštite za učinkovitije provođenje međunarodnih operacija odgovora na katastrofe.

Sve države su za potrebe operativnog djelovanja dobile kroz projekt opremu (čamci, osobna zaštitna oprema i oprema za upravljanje i logistiku) te će sudjelovati na operativnom treningu.

Cilj projekta je povećanje sposobnosti država korisnika za razvoj učinkovitih nacionalnih sistema civilne zaštite i saradnje u borbi protiv poplava na regionalnom i evropskom nivou.

 

Planirani nastavak aktivnosti je u oktobru, na području Zagrebačke županije, gdje će timovi imati priliku provjeriti operativne procedure sudjelovanja u međunarodnim misijama.

Na kraju, obuka je ocijenjena veoma uspješnom, a učesnici su pohvaljeni za uloženi trud, te iskazana i usvojena znanja tokom obuke.