Najava događaja/aktuelnosti

Krešić na otvaranju konferencije međunarodne asocijacije centara za obuku za operacije potpore miru - Nastavljamo doprinositi izgradnji mira i stabilnosti u svijetu

26.9.2016

Zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić obratio se danas na otvaranju 22. godišnje konferencije međunarodne asocijacije centara za obuku za operacije potpore miru čiji domaćini i organizatori su Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH.

Na skupu kojem prisustvuje više od 200 zvaničnika iz 55 zemlja Krešić se zahvalio svima koji su doprinijeli da sudjelovanje BiH u mirovnim misijama bude prepoznato i pohvaljeno. 

Istakao je ponos što smo kao država u proteklih 15 godina doprinosili i još uvijek doprinosimo izgradnji mira i stabilnosti u dijelovima svijeta u kojima su mir i sigurnost bili narušeni kroz dugogodišnje konflikte i nemire.

„Bosna i Hercegovina je prošla tranzicijski put od države koja je primala međunarodnu pomoć i mirovne misije, do države koja značajno doprinosi međunarodnom miru i sigurnosti i kroz sudjelovanje policijskih službenika i službenica u mirovnim misijama UN-a.

Velike napore smo uložili da naši policijski službenici i službenice budu adekvatno obučeni i pripremljeni za život i rad u misijama. U tom napretku nesebičnu pomoć nam je pružilo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, odnosno Centar za obuke za operacije potpore  miru(PSOTC).  Dostizanjem međunarodnih standarda na planu obuke za mirovne misije pod pokroviteljstvom UN-a, pokazujemo da smo kredibilan partner na tom području“, naglasio je Krešić.  

U operacijama potpore miru od 2000. godine do danas je sudjelovalo ukupno 268 policijskih službenika (od čega je 41 žena i to u mirovnim misijama u Liberiji, Sudanu, Južnom Sudanu, Cipru, Istočnom Timoru i Haitiju. Trenutačno je 30 bh. policijskih službenika raspoređeno u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda.

„Mi u Bosni i Hercegovini trebamo biti ponosni što smo zajedničkim naporima stvorili uvjete da se u Centru za obuke za operacije potpore  miru mogu obučavati vojnici, policajci, državni službenici i studenti,  ne samo iz Bosne i Hercegovine nego iz regije, članica Europske unije i NATO saveza i drugih država“, dodao je Krešić.

U naredna četiri dana učesnici konferencije će razmijenili iskustva i najbolje prakse sudjelovanja u mirovnim misijama, kao i preduputnim obukama, trening centrima i raspoloživim kapacitetima.

Zamjenik Krešić je istakao da će Ministarstvo sigurnosti i ubuduće  nastaviti predano raditi na ispunjavanju svih uvjeta kako bi policijski službenici i službenice imali mogućnost primjeniti stečena znanja i iskustva na globalnom planu, doprinoseći izgradnji država koje su zahvaćene različitim sigurnosnim prijetnjama.

Na otvaranju konferencije prisutnim su se obratili predsjedavajući Doma naroda BiH Safet Softić i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.