Najava događaja/aktuelnosti

Razvoj kapaciteta cyber sigurnosti u zemljama regiona

8.4.2016

Međunarodna radionica na temu „Razvoj kapaciteta u oblasti cyber sigurnosti“ održana je 05. i 06. aprila 2016. godine u hotelu Bristol u Sarajevu. 

Radionica je imala regionalni karakter, a prigodnim ju je govorom otvorio gospodin Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Pored predstavnika Bosne i Hercegovine, svih nivoa organizovanja, na radionici su učestvovali predstavnici Evropske unije i NATO-a te Albanije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Portugala, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova*.

Na radionici su predstavljena iskustva, trenutna dostignuća i buduće planirane aktivnosti u oblasti cyber sigurnosti institucija i zemalja članica Evropske unije, NATO-a te zemalja regiona. Glavni cilj ove radionice je dati podstrek zemljama regiona u razvoju kapaciteta cyber sigurnosti osiguravajući sigurnost i zaštitu informatičkih sistema i podataka koji se obrađuju, pohranjuju ili razmjenjuju takvim sistemima. Poseban osvrt dat je na kreiranje kvalitetnih strategija vezanih za cyber sigurnost te zakonsku legislativu u ovoj oblasti. 
Ova radionica treba biti pokretač intenzivnijih aktivnosti i projekata u oblasti cyber sigurnosti kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.

Radionica je finansirana i održana zahvaljujući TAIEX-u, instrumentu tehničke pomoći i razmjene informacija Europske komisije u suorganizaciji Državnog sigurnosnog organa, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

3 FOTO GALERIJA