Najava događaja/aktuelnosti

Rodno odgovorno budžetiranje u Ministarstvu sigurnosti BiH

19.2.2016

U prostorijama Operativno-komunikacijskog centra Bosne i Hercegovine-112 danas je održana prezentacija analize programa rada Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije s aspekta rodno osjetljivog budžeta. Prisutnim su se obratili Ankica Tomić, šefica Odsjeka za međunarodnu saradnju, Ermin Pešto, pomoćnik ministra sigurnosti, Anne-Marie Esper Larsen,  predstavnica UN Women u Bosni i Hercegovini, Kika Babić Svetlin, Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Anamaria Golemac Powell, savjetnica UN Women za rodno odgovoran budžet i UNSCR 1325 - Žene, mir i sigurnost, koja je održala prezentaciju  o glavnim nalazima i preporukama proizišlih iz analize.

Istaknuto je da iako još prevladavaju tradicionalni stavovi o rodnim ulogama koji se očituju u nedovoljnoj zastupljenosti žena na mjestima odlučivanja u svim institucijma, na svim razinama vlasti u BiH, uključujući sektor sigurnosti, vidljiva su poboljšanja u izmjenama zakonskog okvira i primjeni pozitivnih mjera i kvota, koji su doveli do veće zastupljenosti  žena u policiji i vojsci, ponajviše policijskih službenica u mirovnim misijma.

Također, naglašeno je da je održana obuka u studenome/novembru 2015.godine iz Rodno odgovornog programskog budžeta i provođenja UN-ove Rezolucije 1325-Žene,miri sigurnost, i mentorstvo koje je uslijedilo iz toga, podržano od strane Agencije za ravnopravnost spolova BiH i UN Women u Sarajevu. Mentorstvo je imalo za cilj pružiti dodatnu priliku da se ispita napredak koji je postignut u smislu integracije rodnih pitanja  u djelokrug rada institucija sektora sigurnosti i  da se identificiraju problemi koji zahtijevaju dodatnu pozornost.

Obuka i mentorstvo u Ministarstvu sigurnosti BiH, rezultirali su provedbom prve rodne analize proračuna Sektora za međunarodnu suradnju i europske integracije za 2014. i predstavlja nastavak rada  na daljoj integraciji rodne perspektive u djelokrug rada svih sektora Ministarstva.

Obraćajući se prisutnim u ime rukovodstva Ministarstva, Pešto je istakao da će nalazi iz ove analize pomoći da u budućnosti i ostali sektori Ministasrtva rade na uključivanju rodne perspektive u okviru strateškog planiranja, kao i provedbe pojedinih planiranih aktivnosti.

„Ministarstvo sigurnosti opredjeljeno je podržati sve incijative i aktivnosti kojima je cilj unapređenje stanja ravnopravnosti spolova u ovom Ministarstvu. To smo dokazali u prošlosti,  a nastavit ćemo i u budućnosti“, poručio je Pešto.

Tokom prezentacije, istaknuto je da je Ministarstvo sigurnosti BiH prepoznato kao institucija koja ulaže velike napore na uključivanju žena u sektoru sigurnosti, poduzima konkretne aktivnosti na integriranju principa ravnopravnosti spolova i rodnog koncepta u sektor sigurnosti, za što je dobilo priznanje i pohvalu vezano za promociju i upućivanje policijskih službenica u operacije potpore miru UN-a kao i za njihov zapažen doprinos u izgradnji postkonfliktnih društava.