Najava događaja/aktuelnosti

Panel diskusija „Bliski istok i Sjeverna Afrika: Sigurnosni izazovi za Jugoistočnu Evropu“

18.2.2016

Alumni asocijacija George Marshall Centra u Bosni i Hercegovini je, u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu  i George Marshall Centrom  iz Garmisch Partnekirchenaa u Njemačkoj, organizirala je panel diskusiju na temu „Bliski istok i Sjeverna Afrika: Sigurnosni izazovi za Jugoistočnu Evropu”.

Panel diskusiju otvorila je predsjednica Alumni asocijacije Ankica Tomić, a tokom panela, prisutnima su se obratili eminentni profesori iz G. C. Marshall centra: dr. Samuel Mullins, prof. James Wither, prof. dr. Vlado Azinović, te članovi Alumni asocijacije G. C. Marshall iz Bosne i Hercegovine: Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti, Mario Janeček iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i penzionisani brigadir Oružanih snaga BiH Hamza Višća.

Cilj održavanja panel diskusije bila je razmjena iskustava i uspješnih praksi na ekspertskom nivou između članova Alumni asocijacije BiH i profesora iz G. C. Marshall Centra u cilju boljeg razumijevanja uzroka i posljedica aktuelnih sigurnosnih prijetnji i izazova u regionu Jugoistočne Evrope.

Posebna pažnja tokom diskusije prisutnih, bila je usmjerena na sigurnosne prijetnje čije su pojavne karakteristike prisutne u regionu Jugoistočne Evrope, s posebnim osvrtom na narastajući trend nasilnog ekstremizma i terorizma, mogućnostima i načinima reakcije civilnog društva na prijetnju ekstremizma i terorizma, te sigurnosne implikacije masovnih migracija s Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike na tlo Europe.

Svrha ove aktivnosti bio je nastavak sigurnosnog dijaloga između sigurnosnih dužnosnika članova Alumni asocijacije GMC iz Bosne i Hercegovine u cilju unapređenja sigurnosnog sistema i njegove mogućnosti da se efikasno suprotstavi trenutnim ali i budućim sigurnosnim prijetnjama, izazovima i rizicima.

Alumni asocijacija GMC u Bosni i Hercegovini će kao i do sada i u narednom periodu nastaviti sa davanjem značajnog doprinosa u oblasti unapređenja sigurnosnog dijaloga u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.