Najava događaja/aktuelnosti

Usvajanje okvirnog akcionog plana integrisanog upravljanja granicom u BiH

11.11.2015

Ministarstvo sigurnosti BiH i Misija OSCE-a u BiH organizirali su Radionicu „Usvajanje Okvirnog Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom u BiH za period 2015. – 2018. godina i izrada Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom u BiH za 2016. godinu “, koja je održana od 10. – 11.11.2015. godine u Sarajevu.

Na radionici su učestvovali članovi Radne grupe zadužene za izradu strateških dokumenata imenovane od strane Vijeća ministara BiH, predstavnik Evropske komisije u BiH, te službenici Sektora za graničnu i opštu sigurnost Ministarstva sigurnosti BiH.

Stručnu pomoć radu Radne grupe dao je EU ekspert iz oblasti integrisanog upravljanja granicom čije je učešće obezbjedio UNDP BiH, dok je materijalno - finansijsku podršku organizaciji Radionce dala Misija OSCE-a u BiH.

Cilj Radionice je bio usvajanje dokumenta Okvirni Akcioni plan integrisanog upravljanja granicom u BiH za period 2015. – 2018. godina“ na osnovu dostavljenih i razmotrenih mišljenja nadležnih institucija, čime su se stekli uslovi za upućivanje navedenog dokumenta u proceduru dobijanja zvaničnih mišljenja od strane Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva finansija i trezora BiH, te usvajanja od strane Vijeća ministara BiH.

Usvajanjem dokumenta Okvirni Akcioni plan integrisanog upravljanja granicom u BiH za period 2015. – 2018. godina“, stekli  su se uslovi za izradu dokumenta "Akcioni plan  integrisanog upravljanja granicom u BiH za 2016. godinu".