Najava događaja/aktuelnosti

Posjeta studenata SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske i Armenije

15.7.2015

Ministarstvo sigurnosti  BiH danas je posjetila grupa studenata iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Francuske i Armenije. Ovo je druga posjeta studenata BiH u organizaciji međunarodne nevladine organizacije Globalno povezivanje mladih (Global Youth Connect).

Prošlogodišnja posjeta i sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH je dobio daleko najbolje ocjene i pohvale studenata, te su organizatori insistirali da se i ovoj grupi održe prezentacije o aktivnostima Sektora za zaštitu i spašavanje, Sektora za zaštitu tajnih podataka, Sektora za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe narkotika i Sektora za graničnu i opću sigurnost. Predstavnici Ministarstva studente su upoznali sa ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine, nadležnostima i organizacionom strukturom Ministarstva, kao i sa najvažnijim aktivnostima.

Studenti su se posebno interesirali za aktivnosti koje se poduzimaju u borbi protiv terorizma, cyber kriminala, zloupotrebe djece na Internetu, zaštiti podataka i mogućnosti pristupa određenim vrstama informacija kojima raspolaže Ministarstvo, te zaštiti u slučaju prirodnih katastrofa...

Global Youth Connect (GYC) je nevladina organizacija iz SAD, koja ima za cilj podršku mladim ljudima koji aktivno promoviraju i štite međunarodni razvoj, ljudska prava, mirno rješavanje sukoba i čiji programi podstiču mlade da zajedno rade i uključuju u projekte saradnje za poboljšanje uslova širom svijeta.