Najava događaja/aktuelnosti

Vježba ranog upozoravanja i evakuacije u slučaju nuklearne havarije

11.6.2015

Dvodnevna vježba komunikacija i koordinacije odgovora i masovne evakuacije u slučaju nesreće prekograničnih efekata, započela je danas u prostorijama Operativno – komunikacijskog centra Bosne i Hercegovine – 112.

Kroz radionicu, koju su organizirali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ured UNDP u Sarajevu u saradnji sa Državnom regulatornom agencijom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost organiziraju želi se provjeriti mjesto, uloge, obaveze, nivo organiziranosti i harmoniziranost propisa i prakse institucija i organa Bosne i Hrecegovine, entiteta i Brčko Distrikta u komunikaciji i koordinaciji provedbe mjera zaštite i spašavanja.

Scenarijem vježbe predviđena je komunikacija i operativno djelovanje na dojavu o nuklearnoj havariji i opasnosti od prekograničnog i prekomjernog širenja zračenja, tokom koje treba utvrditi postupak komunikacije (prijema i razmjene informacija), ranog upozoravanja i odgovora na nastali radijacijski vanredni događaj, uz razmatranje složenog pitanja masovne evakuacije i traženja i koordinacije međunarodne pomoći. Preporuke vježbe će biti od koristi za analizu nedostataka i podizanja pripravnosti na viši nivo pripremanja za ovakve vrste nesreća.

Na otvaranju radionice obratili su se Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Emir Dizdarević, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i Amela Ćosović-Medić, voditeljica sektora za pravdu i sigurnost UNDP-a.

 

Nenamjerni, iznenadni i neočekivani događaji koji mogu uzročiti štetu za ljude, imovinu i okoliš automatski ili u kratkom vremenu rezultiraju katastrofom, a magnitudom realno mogu imati posljedice kataklizme.

Upravo ovaj skup bi trebao ponuditi odgovore javnosti i preporuke institucijama:

-          Je li nam legislativa usklađena i pruža li jedinstven institucionalni odgovor,

-          Imamo li potrebnu strukturu i postupke odgovora,

-          Jesmo li i koliko institucionalno spremni na svim razinama organizacije sustava,

-          Što nam nedostaje da bismo izgradili optimum potrebnih civilnih kapaciteta za samozaštitu i potrebnih civilnih i vojnih kapaciteta za zaštitu stanovništva i vitalnih dobara od posljedica takve katastrofe.

“S obzirom da su ovakve katastrofe mega razmjera, ključne poruke i mjere trebaju biti podijeljene sa susjedima i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Također, proces izgradnje kapaciteta bi morao biti pod budnim okom ključnih institucija vlasti u Bosni i Hercegovini - Vijeća ministara, Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, vlada entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Veliki značaj u ranom upozoravanju, pravodobnom informiranju, provođenju mjera zaštite i smanjenju panike imaju sredstva javnog informiranja. Suradnja sredstava javnog informiranja i institucija i tijela nositelja mjera zaštite od zračenja mora biti bliska, kontinuirana i potpuna, a zajedničke poruke javnosti točne, objektivne i umirujuće, kazao je Krešić.

 

Istakao je da umreženi monitoring zračenja i rano upozorenje mora biti uspostavljeno i pravodobno provjerene funkcionalnosti na potrebnim razinama da bi i interventne mjere bile pravodobne i uspješne. ARGOS sustav koji je Bosna i Hercegovina dobila od Kraljevine Danske je uspješan samo ukoliko su monitoring stanice funkcionalno uvezane s njim u jednu mrežu.

Posebice veliki izazov u odgovoru na nuklearnu nesreću predstavlja međuagencijska i višesektorska organizacija i izvođenje mjera zaštite hrane i masovne evakuacije - kako stanovništva i stranih državljana, tako i materijalnih dobara koja su od životnog značaja stanovništvu - što je jedan od 5 najvećih globalnih izazova u organizaciji mjera zaštite i spašavanja.

 

“Da bismo bili u stanju pravilno institucionalno planirati i organizirati snage i mjere za zaštitu u slučaju nuklearne nesreće i prekograničnog zračenja, moramo se na osnovici supozicija zapitati u vlastito ime:

-          Što imamo od individualnih i kolektivnih sredstava i opreme za zaštitu,

-          Znamo li postupke u slučaju uzbune,

-          Znamo li gdje nam je sklonište i je li u ispravnom stanju, odnosno kamo ćemo biti evakuirani,

-          Gdje ćemo se naći s obitelji u slučaju prekida komunikacije, i druga brojna logična pitanja.

Operativno – komunikacijski centar Bosne i Hercegovine – 112, je upravo od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču potvrđen kao nacionalna točka kontakta i upozorenja na pojavu prekograničnog radijacijskog izvanrednog događaja. Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje ima ulogu i mora postati ključna institucija međuresorne koordinacije sukladno Okvirnom zakonu o zaštiti i spašavanju, naglasio je Krešić.

 

Posebnu zahvalnost je izrazio Uredu Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini na potpori u organizaciji ove radionice kao i Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost na suradnji tijekom pripreme ove radionice.