Najava događaja/aktuelnosti

Regionalni okrugli sto o povećanju učešća zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija

1.6.2015

Kancelarija rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u BiH u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvom bezbjednosti BiH i Ministarstvom odbrane BiH, organizuje regionalni okrugli sto o povećanju učešća zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.
Regionalni okrugli sto o povećanju učešća zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija

„Regionalna saradnja za mirovne misije“
02. – 03. juna 2015. u Sarajevu
Parlamentarna skupština BiH, Plava sala

Kancelarija rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u BiH u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvom bezbjednosti BiH i Ministarstvom odbrane BiH,  organizuje regionalni okrugli sto o povećanju učešća zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.

Sastanak je zvanični nastavak dijaloga sa regionalnog okruglog stola na visokom nivou koji je održan u Beogradu, 20 - 21. oktobra 2014, u organizaciji Odjela Ujedinjenih nacija za mirovne operacije (DPKO) i Međunarodnog instituta za mir (IPI) u saradnji sa Vladom Republike Srbije i UN-ovim uredom u Beogradu (UNOB), a u okviru „Being a Peacekeeper“ serije sastanaka.

Regionalni sastanak u Sarajevu je prilika da se nastavi fokusirana rasprava o pitanjima koja su od značaja za zemlje regije pri učešću u mirovnim misijama UN-a, da se nastavi i osnaži forum za interakciju na visokom nivou između zvaničnika država-članica iz regiona i zvaničnika iz sjedišta Ujedinjenih nacija, kao i zvaničnika iz partnerskih zemalja i organizacija poput EU, NATO-a i OSCE-a, i da se identifikuju  specijalizovani kapaciteti država regiona.

Cilj sastanka je da svaka od država iz regije predstavi mogućnosti koje posjeduje za specijalizaciju u određenim područjima, a kojima može povećati svoje učešće u mirovnim misijama UN-a, kao i da se identifikuju mogućnosti zajedničkih priprema i raspoređivanja, odnosno saradnje.

Predstavnicima medija omogućeno je praćenje aktivnosti i snimanje izjave. Medijima, sa početkom u 10:00 sati, obratiće se:


1.    Yuri Afanasiev, Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija
2.    Dr. Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH


Ljubazno molimo predstavnike medija da u Plavoj sali, Parlamentarne skupštine BiH, budu najkasnije u 9:00 sati.

//KRAJ//