Najava događaja/aktuelnosti

Završeno predsjedavanje Bosne i Hercegovine Upravnim odborom ICMPD-a

21.1.2015

U decembru 2013. godine u Beču je održan 57. sastanak Upravnog odbora ICMPD-a na kome je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dobilo veliko priznanje preuzimanjem predsjedavanja Upravnim odborom ICMPD-a za 2014. godinu od strane Republike Slovačke, što je bilo prvi put da naša zemlja predsjedava jednom panevropskom asocijacijom. U ime Bosne i Hercegovine Upravnim odborom ICMPD-a je rukovodio sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

Ovo priznanje za našu zemlju je rezultat do sada učinjenim reformama u oblasti migracija i azila gdje se Bosna i Hercegovina s razlogom svrstava u zemlje lidere ovog procesa u regionu, a i šire. Također, ovo predstavlja veliki diplomatski uspjeh Bosne i Hercegovine i krupan korak ka evro-atlanskim integracijama. U toku prošle godine za vrijeme predsjedavanja naše zemlje Upravnim odborom ICMPD-a održana su četiri sastanka. U maju mjesecu 2014. godine sastanak je održan u Sarajevu gdje je domaćin bilo Ministarstvo sigurnosti BiH. Kao plod dobre saradnje na ovom sastanku predstavniku naše zemlje uručen je ček u iznosu od 2.500 eura koje su prikupili uposlenici ICMPD-a u Beču i tako iskazali solidarnost sa stanovništvom na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je krajem prošle godine istekao mandat Generalnom direktoru ICMPD-a Upravni odbor je na zasjedanju u decembru 2014. godine u Beču donio odluku o izboru vršioca dužnosti Generalnog direktora do izbora novog. Na istom sastanku je izvšena i primopredaja predsjedavanjem Upravnim odborom za 2015. godinu gdje je tu ulogu preuzela Švedska.

            Međunarodi centar za razvoj migracionih politika (ICMPD) je međunarodna organizacija koja radi u oblasti migracija i osnovana je 1993. godine od strane Republike Austrije i Švajcarske Konfederacije. Sjedište organizacije je u Beču. Iako se ICMPD zasniva na evropskoj osnovi, on obavlja aktivnosti u cijelom svijetu uključujući Evropu, Afriku, Centralnu Aziju, Bliski Istok i Južnu Ameriku. U sklopu svojih šest nadležnih centara ICMPD pruža svojim članicama i brojnim partnerima znanje i stručnost u području migracija. To čini koristeći holistički pristup tri glavna stuba, a to su: istraživanje, izgradnja kapaciteta i migracijski dijalog. Kroz ova tri stuba ICMPD je u mogućnosti da podrži sve svoje države članice i partnere u raznim oblastima koje se tiču migracija. Šest glavnih nadležnih centara su: 1) Ilegalne migracije i povratak; 2) Trgovina ljudima; 3) Upravljanje granicom i vizama; 4) Azil; 5) Migracije i razvoj i 6) Legalne migracije i integracija.

            Kada je u pitanju naša zemlja važno je naglasiti da je dana 15.04.2011. godine na vanrednom sastanku Upravnog odbora ICMPD-a u Zagrebu, Bosna i Hercegovina postala novim punopravnim članom ICMPD-a potpisivanjem Deklaracije o namjeri od strane ministra sigurnosti BiH i Generalnog direktora ICMPD-a i time dobila mjesto u Upravnom odboru ICMPD-a, a već nakon nepune tri godine preuzela je predsjedavanje Upravnim odborom ove organizacije, budući da je prepoznata kao ozbiljan i pouzdan partner.

            Nakon pristupanja BiH u članstvo ICMPD-a to su još učinile Republika Srbija i Makedonija. Do sada ICMPD sačinjava 15 država članica: Švajcarska (1993), Austrija (1993), Mađarska (1995), Slovenija (1998), Češka Republika (2001), Portugal (2002), Švedska (2002), Bugarska (2003), Poljska (2003), Hrvatska (2004), Slovačka (2006), Rumunija (2010), Bosna i Hercegovina (2011), Srbija (2011) i Makedonija (2012). Trenutno je u proceduri proces pristupanja Republike Turske u članstvo ove međunarodne organizacije.

            Što se tiče aktivnosti naše zemlje koje implementira ICMPD potrebno je naglasiti da Bosna i Hercegovina ima aktivno učešće u Praškom procesu kome je glavni cilj izgradnja migracionih partnerstava između zemalja EU, Schengen zone, Istočnog partnerstva, Zapadnog Balkana, Centralne Azije, Rusije i Turske (50 zemalja sudionica).

            Također, Bosna i Hercegovina ima aktivno učešće u Budimpeštanskom procesu. Opšti cilj okvira Budimpeškog procesa odnosi se na doprinos razvoju obuhvatnih i održivih sistema za redovne migracije. Tokom gotovo 20 godina svog rada, Budimpeštanski proces se razvio od instrumenta za razmjenu informacija između evropskih zemalja u postavci prije proširenja EU, do dalekosežnog foruma o upravljanju migracijama u koji se uključuje sve veći broj država Evrope i Azije na kojem se, u okviru međuvladinog dijaloga, uvijek prožimaju ključna načela fleksibilnosti, neformalnosti i jednakog učešća. Budimpeštanski proces obuhvata 54 države članice i 4 države u ulozi posmatrača. Trenutno se pod okriljem Budimpeštanskog procesa odvijaju sastanci tri radne grupe o (1) Jugoistočnoj Evropi (predsjedava Hrvatska), (2) Crnom moru (predsjedava Bugarska) i (3) Putu svile (predsjedava Turska).

            U Bosni i Hercegovini ICMPD je često angažovan kao implementing partner što je bio slučaj i u veoma važnom projektu „EU podrška provedbi zakona u BiH“ kojeg je finansirala Evropska unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć IPA 2010 u iznosu od 6,9 miliona eura. Partneri korisnici projekta su bh. agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko Distrikta.

9 FOTO GALERIJA