Najava događaja/aktuelnosti

Uručeni certifikati polaznicima obuke za učešće u mirovnim misijama UN – najbolji studenti Borko Golubović iz Srbije i Mirela Tešanović iz BiH

24.10.2014

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo, komandant PSOTC-a brigadir Jasmin Čajić te direktor Ureda za mirovne operacije, sankcije i borbu protiv terorizma u američkom State Departmentu Raffi Gregorian, na današnjoj ceremoniji održanoj u Centru za podršku mirovnim operacijama u BiH (PSOTC), uručili su certifikate policijskim službenicima nakon završene predmisione obuka za učešće u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Ova obuka je akreditovana od strane Ujedinjenih nacija, koju već peti put uspješno održava PSOTC u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH. Obuku je pohađao 20 policijski službenik i to 16 iz Bosne i Hercegovine  te po jedan polaznik iz Švedske, Crne Gore, Srbije i  Hrvatske.

Policijski službenici dolaze iz različitih agencija za provođenje zakona u BiH, koji su završetkom ove obuke adekvatno pripremljeni za buduće učestovanje u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda.

Glavni inspektor Borko Golubović iz Srbije izabran je za najboljeg međunarodnog polaznika obuke, a mlađa inspektorka Mirela Tešanović je proglašena najboljom studenticom iz BiH.

BiH trenutno ima 46 policijskih službenika u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda - Južni Sudan, Kipar i Liberija, među kojima je i devet žena.