Najava događaja/aktuelnosti

Predstavljeni rezultati istraživanja o situaciji u borbi protiv trgovine ljudima u regionu

22.9.2014

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias i IOM Sub-regionalni koordinator za Zapadni Balkan i šef misije u Bosni i Hercegovini Gianluca Rocco, danas su u zgradi Parlamentarne skupstine BiH u Sarajevu, održali konferenciju za novinare povodom predstavljanja zatvaranja IOM regionalnog projekta “Istraživanje potreba: regionalna situacija u borbi protiv trgovine ljudima u Zapadnom Balkanu”. Osim toga, regionalni stručnjak za pomoć migrantima iz IOM-ovog regionalnog ureda u Beču Anh Nguyen, predstavio je završni izvještaj i nalaze istraživanja.

Navedeni projekt IOM-a je implementiran u regionu Zapadnog Balkana i usmjeren je na obavljanje sveobuhvatnog istraživanja stanja borbe protiv trgovine ljudima, te procjenu trenutnih potreba regije.

 

Projekt imao za cilj stvaranje potrebne platforme za poboljšanje zakonodavstva i nacionalnih i prekograničnih programa koji se bave pitanjem trgovine ljudima u regiji. Projekat je finansiran od strane IOM-a i dopunjen sredstvima Vlade Italije preko ambasade u Sarajevu.

Zamjenik Ćavar je u svom obraćanju istakao da je Bosna i Hercegovina za relativno kratko vrijeme i u izuzetno složenim okolnostima, postigla značajne rezultate u borbi protiv trgovine ljudima na svom teritoriju.

Tome svjedoče i brojni pokazatelji koji su suglasni u ocjeni kako je ovaj problem i dalje prisutan u Bosni i Hercegovini ali u znatno manjem obimu nego ranijih godina.

Na takvo stanje su prevashodno utjecale aktivnosti nadležnih institucija u spriječavanju i suzbijanju trgovine ljudima, kao i svesrdna pomoć međunarodnih i nevladinih organizacija, koja se ogledala kroz različite projekte koji su pridonijeli uspješnijoj borbi protiv fenomena trgovine ljudima.