Najava događaja/aktuelnosti

NATO akreditovao kurs o rodnim pitanjima u operacijama podrške miru

2.9.2014

Centar za obuku za podršku mirovnim operacijama (PSOTC) dobio je akreditaciju NATO Komande za transformaciju za kurs o Korisnosti roda / rodnih pitanja u operacijama podrške miru, koji je time uključen u NATO katalog za edukaciju i trening. To je deveti u nizu akreditiranih kurseva u PSOTC-u.

FOTO: Arhiva MS BiH

Kurs je zajednički rezultat PSOTC-a i Mornaričke postdiplomske škole SAD-a (US Naval Postgraduate School), a široka lepeza stručnjaka iz Oružanih snaga BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, NATO štaba u BiH, Ujedinjenih naroda, EUFOR-a i nevladinih organizacija su bili uključeni i dali podršku ovom projektu.

Ministarstvo sigurnosti je od samog početka bilo uključeno u pripremu sadržaja kursa kao i njegovo provođenje od prvog kursa koji je održan u oktobru 2012.godine. Učešće predstavnika Ministarstva sigurnosti te agencija za provođenje zakona u BiH kao instruktora, predavača i sudionika na ovom kursu je bilo značajno u kontekstu razmjene iskustava, znanja i vještina profesionalaca koji se bave rodnim pitanjima na strateškoj, operativnoj i taktičkoj razini. Vrlo važan segment kursa su praktične vježbe koje simuliraju situacije sa terena u kojima su učestvovali policijski službenici i službenice iz različitih policijskih agencija u BiH.

Trening o rodnim pitanjima je važan alat za osiguravanje da mirovno osoblje ispuni svoj ​​mandat. Mirovne operacije su značajan dio aktivnosti  Ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti, te  razumijevanje rodne perspektive kroz trening je suštinsko za uspjeh aktivnosti na podršci i izgradnji mira.

Imperativ za mirovno osoblje, na svim nivoima predstavlja primjeren odgovor na to da su žene, muškarci, djevojčice i dječaci različito pogođeni kako oružanim sukobom tako i nakon njega.

Ciljevi Kursa su povećati svijest i pružiti konceptualno razumijevanje rodnih pitanja u sektoru sigurnosti sa posebnim fokusom na operacijama podrške miru. Također, uspješnost misije zahtijeva komunikaciju sa ženama u društvu. Iz tog razloga bitno je uključiti žene vojnike, policajce i civilno osoblje kako u planiranje tako i u izvođenje mirovnih operacija.