Najava događaja/aktuelnosti

Prezentacija za studente iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske i Armenije

18.7.2014

Predstavnici međunarodne nevladine organizacije Globalno povezivanje mladih (Global Youth Connect) posjetili su Ministarstvo bezbjednosti BiH. Riječ je o grupi studenata iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Francuske i Armenije koji borave u Bosni i Hercegovini u okviru Projekta promovisanja i zaštite ljudskih prava i izgradnje mira i razumijevanja.

Delegaciju studenata predvodio je direktor ove organizacije za Bosnu i Hercegovinu Miki Jačević, koja vodi ovaj Projekat.

Odsjek za međunarodnu saradnju je organizovao posjetu međunarodnih studenata Ministarstvu, kako bi se studenti upoznali sa nadležnostima i najvažnijim aktivnostima Ministarstva. Tim povodom održan je sastanak, koji je vodila Ankica Tomić, šefica Odsjeka za međunarodnu saradnju. Tomić je studente upoznala sa ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine, nadležnostima i organizacionom strukturom Ministartva, kao i sa najvažnijim aktivnostima u okviru Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Tokom sastanka održane su prezentacije o aktivnostima Sektora za zaštitu i spašavanje, Sektora za zaštitu tajnih podataka, Sektora za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe narkotika, Sektora za graničnu i opštu bezbjednost, Sektora za imigracije, Sektora za azil, kao i Sektora za informatiku i telekomunikacione sisteme. Studentima je prikazan i kratki video povodom poplava koje su zadesile našu državu u maju ove godine.

Predstavnici pomenutih Sektora su odgovarali na pitanja studenata koji su posebno zanimali za pitanja bezbjednosnih rizika, pitanja zaštite podataka, kontrole granica, mehanizma koordinacije u slučaju prirodnih katastrofa, politikom azila u BiH, kao i o rodnim pitanjima i promovisanjem rodne ravnopravnosti u našoj državi.