Najava događaja/aktuelnosti

Austrijska jedinica osigurala tri miliona litara pitke vode na poplavljenim područjima

17.7.2014

Austrijska jedinica za pružanje podrške u slučaju katastrofa (Austrian Forces Desaster Relief Unit) 13.07. 2014. godine je obustavila produkciju pitke vode u Orašju. Od 28.05. 2014. godine je kontingent Austrijske savezne vojske uspio pripraviti više od tri miliona litara pitke vode i dostaviti je onima kojima je potrebna. Područje misije se prostiralo od Kopanica-Vidovica preko Orašja i okolnih općina, sve do Šamca. Tokom pripreme pitke vode urađeno je i preko 400 analiza vode, te su učešćem jedinice za dekontaminaciju dezinficirane mnogobrojne javne ustanove. Misija i njen doprinos biti će zaokružena pokretanjem i provedbom obnove uništenih mostova u području Tuzle, u saradnji sa inžinjerima Oružanih snaga BiH.

Ceremoniji svečanog ispraćaja kontingenta prisustvovali su mnogobrojni predstavnici domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

Austrijski ambasador mr. Martin Pammer naglasio je u svom govoru, da je austrijski doprinos u savladavanju katastrofe znak produbljivanja prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Austrije. Svaka pružena podrška znak je bilateralne i međunarodne solidarnosti, koja se tokom nedavne katastrofalne poplave sprovodila regionalno, međuetnički i međuentitetski. Austrijski ambasador je prema AFDRU-kontingentu istakao svoje visoko uvažavanje, te iskazao posebnu zahvalu za pruženi doprinos.

Komandant kontingenta major Fraiss je, također, izrazio veliku zahvalnost svom kontingentu koji broji 71 osobu, na nesebičnom neprekidnom radu tokom 56 dana misije. Major Fraiss se na izvrsnoj saradnji zahvalio i načelniku općine Orašje, Đuri Topiću, zatim načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general pukovniku Anti Jeleču, austrijskom ambasadoru Nj.E. Martinu Pammeru i austrijskom vojnom atašeu, brigadiru dr. Michaelu Pesendorferu, te predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, EUFOR-a, OSCE-a i UNDP-a. Komandant Fraiss je austrijskom ambasadoru i vojnom atašeu u znak zahvalnosti simbolično uručio po pola litre od 3-milionitog litra producirane vode.

Na kraju ceremonije se načelnik općine Orašje zahvalio austrijskim vojnicima na konkretnoj i operativnoj podršci stanovništvu u ugroženom području, te ih pozvao da naredni put dođu kao gosti.