Najava događaja/aktuelnosti

Nakon poplava u Bosni i Hercegovini, razgovarano o načinima poboljšanja upravljanja katastrofama na okruglom stolu podržanom od strane OSCE-a

11.7.2014

Uloge i aktivnosti raznih aktera koji su sudjelovali u operacijama pomoći tokom poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine, su analizirane u okviru okruglog stola kojeg su danas organizirali Međuresorna radna grupa za sigurnosnu politiku Vijeća ministara BiH i Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

„Sve češće prirodne i druge katastrofe, kao i rastuća kompleksnost sigurnosnog okruženja naglašavaju potrebu za revizijom i dopunom dokumenta sigurnosne politike“, kazao je Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH. „Katastrofalne poplave koje su pogodile BiH u maju 2014. godine potvrđuju ovu ocjenu. Današnja diskusija ima za cilj da ukaže na ključne izazove i identifikuje lekcije na osnovu ovog iskustva“.

John Martin, vršilac dužnosti direktora Odjela za sigurnosnu saradnju pri Misiji OSCE-a u BiH, je rekao: „OSCE podržava lokalne vlasti u svim važnim oblastima u vezi s razvojem sigurnosne politike, a upravljanje katastrofama je jedno od tih područja. Politike djelovanja i mehanizmi moraju se dalje unaprijediti kako bi se omogućila koordinirana akcija u slučaju katastrofe. Efikasan, djelotvoran i pouzdan sistem upravljanja kriznim situacijama u BiH predstavlja krajnji cilj“.

Na okruglom stolu okupili su se predstavnici relevantnih institucija na državnom i entitetskom nivou i nivou Brčko distrikta koji su razgovarali o aktivnostima tokom i nakon poplava, kao i o načinima poboljšanja koordinacije na svim nivoima, te o potrebi uključivanja pitanja zaštite i spašavanja, kao važnog nevojnog aspekta sigurnosti,  u dokument Sigurnosna politika BiH.