Najava događaja/aktuelnosti

OKONČANA MISIJA NATO EKSPERTSKOG TIMA BOSNI I HERCEGOVINI

1.7.2014

U Ministarstvu sigurnosti BiH danas je održan završni sastanak NATO tima za brzu reakciju sa zamjenikom ministra sigurnosti Mladenom Ćavarom i njegovim saradnicima iz Sektora za zaštitu i spašavanje.
U periodu od 19. – 30. juna NATO tim je posjetio poplavom pogođena područja i održao brojne sastanke sa predstavnicima ministarstava u Vijeću ministara BiH, nadležnim institucijama i organima iz oblasti zaštite i spašavanja na svim nivoima organizacije sistema zaštite i spašavanja, institucijama odbrane i međunaarodnim organizacijama u BiH.

Organizacija sistema zaštite i spašavanja tokom poplava je poslužila za slojevitu procjenu stanja i potreba u sistemu zaštite i spašavanja. Na osnovu snimljenog trenutnog stanja organizacije sistema u Bosni i Hercegovini, ekspertni NATO tim će u narednih sedam dana izraditi detaljan izvještaj o misiji sa preporukama za poboljšanje sistema zaštite i spašavanja.

S obzirom da je tim NATO –a sastavljen od vrhunskih eksperata iz oblasti od značaja za zaštitu i spašavanje iz više država (Njemačka, SAD, Poljska i Finska), analiza i preporuke će biti od velike koristi za poboljšanje trenutnog stanja sistema, kako u legislativnom tako i institucionalnom pogledu.