Najava događaja/aktuelnosti

Situacija na poplavljenim područjima i dalje teška

17.5.2014

Situacija na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini je i dalje izrazito teška. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine – Oparativno-komunikacijski centar 112 tokom noći i jutarnjih sati je dobio zahtjeve za pomoć helikoptera na poplavljenim područjima u Modriči, Maglaju, Bosanskom Šamcu, Orašju, Bijeljini, Domaljevcu...

Ministarstvo sigurnosti je koordiniralo prebacivanje neophodne opreme na ugrožena područja uz pomoć kamiona i helikoptera, a planirano je da kamioni EUFORA učestvuju u evakuaciji stanovništva i prijevozu dobrovoljaca, a uz pomoć helikoptera se vrši i dostavljanje vreća za pijesak, čizama, agregata, kabanica i druge opreme.

Tokom dana nastavit će se akcije spašavanja i pomoći uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, te helikoptera iz Slovenije i Hrvatske. Istovremeno se vrši prijem međunarodne pomoći u ljudstvu i opremi. Tako se tokom dana očekuje se dolazak spasilaca iz Luksemburga sa pet čamaca i 23 spasioca, iz Slovenije četiri čamca sa 12 ljudi i Austrije osam čamaca sa posadama, a koji će odmah biti angažirani na najugroženijim područjima.