Govori

Govor zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara...

27.3.2009

Sarajevo, 27.03.2009.godine


GOVOR ZAMJENIKA PREDSJEDAVAJUĆEG VIJEĆA MINISTARA I MINISTRA SIGURNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE TARIKA SADOVIĆA NA SVEČANOSTI DODJELE CERTIFIKATA LEOP PROGRAMA

"Posao policije je da drži oči širom otvorene "


Vaša ekselencijo, gospodine Nordbo;
Uvaženi predstavnici OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava – Tima za prezentaciju LEOP programa;
Poštovani polaznici seminara;
Cijenjeni predstavnici medija;
Dame i gospodo !


Sve vas srdačno pozdravljam u ime Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i u svoje ime. Zadovoljstvo mi je što mogu da vam se obratim, povodom dodjele certifikata za uspješno završenu obuku o prevenciji i suzbijanju zločina iz mržnje. Veliku zahvalnost izražavam OSCE-ovom Uredu za demokratske institucije i ljudska prava, koji je u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, organizovao ovu obuku. Posebnu zahvalnost dugujem Vama, gospodine Nordbo, kao i svim članovima Vašeg tima na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog seminara.

Zahvaljujem se i domaćim predavačima, stručnjacima iz vladinog i nevladinog sektora, koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog seminara, ali i svim njegovim polaznicima na odzivu i aktivnom učešću u programu obuke. Vi ste imali čast da budete polaznici seminara, koji se prvi put realizuje u Bosni i Hercegovini. Smatrajte to privilegijom, ali i obavezom. Privilegijom, jer znanja koja ste ovdje stekli, predstavljaju sublimaciju najboljih policijskih praksi za suzbijanje zločina iz mržnje svih zemalja članica OSCE-a. Obavezom, jer stečena znanja trebate prenijeti vašim kolegama i primjeniti u praksi.
Bosna i Hercegovina je nedavno bila poprište nezapamćenih zločina iz mržnje. Zastrašujuća je njihova okrutnost. Ovi zločini, će još dugo vremena, biti predmet istraživanja domaćih i međunarodnih stručnjaka, posebno zločini genocida. Na jednom tako malom prostoru, poznatom po suživotu različitih kultura i naroda, desila se neviđena kataklizma.
I danas, nakon više od desetljeća mira, dok se naša država polahko oporavlja od zastrašujućeg rata, svjedoci smo napada na povratnike, vjerske objekte i službenike, nacionalne, pa čak i seksualne manjine. Zločini iz mržnje nastaju zbog predrasuda, zavisti, zlobe i želje za osvetom, a usmjereni su prema drugačijem – drugoj vjeri, rasi, naciji, kulturi i načinu života. Predrasude i stereotipi ne nastaju, niti nestaju preko noći. S njima se moramo svakodnevno suočavati i protiv njih boriti. To je generacijski poduhvat i obaveza svih nas. Niko ne može reći da ga se to ne tiče. S druge strane, poštivanje i njegovanje različitosti su bez sumnje individualna vrijednost i društveno bogatstvo.
Pri tome, ne smijemo zaboravljati prošlost. Prošlost je naša opomena, pouka i strašno iskustvo kako čovjek može zalutati. Zločini s etničkim predznakom, prisutni su u svim zemljama Evropske unije. Posebno su ugrožene manjinske zajednice, koje u izopačenoj ili izmanipuliranoj svijesti određenih grupa i pojedinaca, predstavljaju maligno tkivo ili neprijatelje njihovog društva. Samo zato što imaju čudno ime i prezime, drugu boju kože, religiju i običaje, postaju mete napada fašističkih, ksenofobičnih i rasistički nastrojenih grupa i pojedinaca.
Stoga, svi trebamo biti svjesni opasnosti za jedno društvo, ako se ovakvi slučajevi guraju pod tepih, ako se opravdavaju, a posebno, ako prolaze nekažnjeno. Nivo ljudskih prava, slobode i sigurnosti jedne zemlje, mjeri se stepenom zaštite manjinskih zajednica, odnosno primjenom principa pozitivne diskriminacije.
Navešću jedan primjer iz mog Trebinja. Jedan čovjek druge nacije se pomokrio na ulazna vrata džamije. Optužen je za narušavanje javnog reda i mira. Smatram, da je trebao biti optužen za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.
Poštovane dame i gospodo !
Za mržnju se kaže da je slijepa. I, za pravdu se kaže da je slijepa. Ako je to tako, onda neko mora držati „oči širom otvorene“. Posao policije je da drži „oči širom otvorene“. Policija je nadležna da otkriva, sprječava i istražuje zločine iz mržnje i napade na etničkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi. Zato vas molim i zahtijevam da sve istrage koje provodite, bez obzira ko je počinitelj, a ko žrtva, provodite temeljito, profesionalno i nepristrasno. Samo na taj način, osigurat će se efikasna primjena zakona i zaštita prava.
Iskoristiću ovu priliku da vas pozovem da u svom praktičnom, operativnom radu, primjenjujete pravilo nulte tolerancije prema počiniocima zločina iz mržnje. Zločin se mora demistificirati, dezideologizirati i potpuno ogoliti. Zločin bez kazne generira novu mržnju. To svakako morate imati na umu. Za policijske agencije i njihove službenike je veoma važno da razmjenjuju informacije, analiziraju prikupljene podatke i zajednički djeluju u prevenciji i suzbijanju zločina iz mržnje i napada na etničkoj i vjerskoj osnovi.
Nažalost, živimo u vremenu u kome smo zaokupljeni nizom drugih pitanja, vezanih za budućnost naše države. U tim okolnostima, ljudska prava prečesto nisu u prvom planu. Takav stav je neprihvatljiv. Uspješna zaštita slobode, sigurnosti i prava svakog građanina Bosne i Hercegovine, predstavlja temelj stabilnosti našeg društva. 
Moramo usvojiti i nove zakone sa većim kaznama za počinioce ovih i sličnih krivičnih djela. U tim aktivnostima, možete računati na moju podršku, kao i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Dozvolite mi na kraju, da čestitam organizatorima i polaznicima, uspješno provedene obuke iz ove veoma važne oblasti.


Zahvaljujem na pažnji.