Aktivnosti

Delagacija Kraljevine Danske posjetila Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine

15.2.2013

Dana 11. februara 2013. godine delegacija danskog tima za procjenu, koju predvodi gospodin Julian Brett, vanjski konsultant Ministarstva odbrane i Ministarstva za vanjske poslove Kraljevine Danske, gospodin Esben Muvad Thomsen i major Niels Randlov iz Ministarstva odbrane i Komande odbrane Kraljevine Danske, posjetila je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine – Sektor za zaštitu i spašavanje.

Delegaciju je primio pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje, gospodin Samir Agić.

Tokom susreta razgovaralo se o pomoći Ministarstva odbrane, odnosno Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama Kraljevine Danske – DEMA-e, strukturama zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, efektima i rezultatima dosadašnje saradnje, kao i aktivnostima saradnje u narednom periodu, a koja se realizira na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i DEMA-e.

Pomoćnik ministra detaljno je iznio i obrazložio efekte dosadašnje saradnje koji su unaprijedili sistem zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, posebno s aspekta opremanja, obučavanja i izrade legislative u skladu sa standardima koji se primjenjuju u zemljama EU. Zajednička je konstatacija da će se saradnja nastaviti i tokom 2013. godine, s akcentom na pomoć lokalnim zajednicama.