Aktivnosti

Uručena oprema za zaštitu od poplava

6.2.2013

Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH organizirao je primopredaju nove opreme za zaštitu od poplava entiteskim upravama civilne zaštite i Odjelu za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH.

Vrijednost opreme je 93.000, 00 KM, a sadrži dvanaest (12) električnih muljnih pumpi velikog kapaciteta sa pripadajućom opremom i montažne vodene barijere  (dužine 120 metara) koje se mogu višekratno koristititi.

Predstavnicima donatora, UNDP-u, UNICEF-u, Organizaciji Save the Children, na podršci se zahvalio pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS Milimir Doder i šef Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH Uroš Vojnović su istakli da će donirana oprema biti odmah odaslana na teren, u područja gdje su poplave potencijalna prijetnja.

Oprema koja je uručena entitetskim upravama civilne zaštite i Odjelu za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH nabavljena je po osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija i organizacije Save the Children. Memorandumom je predviđeno udruživanje sredstava donatora za nabavku opreme za slučaj prirodne ili druge nesreće – poplave. 

Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine predložio je, a entitetske civilne zaštite i Odjel Brčko distrikta prihvatili, da se oprema raspodjeli na sljedeći način :

  • vodene barijere

 -FUCZ FBiH- jedan (1) komplet barijera visine 45 cm i ukupne dužine 30 metara te jedan (1) komplet barijera visine 95 cm i ukupne dužine 30 metara;

-RUCZ RS- dva (2) kompleta barijera visine 45 cm i ukupne dužine 60 metara;

  • uranjajuće električne muljne pumpe sa pripadajućom opremom

- FUCZ FBiH- dvije (2) pumpe jačine 3,7 Kw i tri (3) pumpe jačine 2,2 kW;

- RUCZ RS- tri (3) pumpe jačine 3,7 Kw i dvije (2) pumpe jačine 2,2 kW;

- Odjel za javnu sigurnost BD BiH- dvije (2) pumpe jačine 3,7 Kw.