Aktivnosti

PRVA INSTRUKTIVNA RADIONICA ZA IZRADU PLANA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA U SARAJEVU

20.1.2013

U organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, uz podršku Misije OSCE u Bosni i Hercegovini i Organizacije „Save the Children, u Sarajevu je danas održana Instruktivna radionica posvećena izradi Plana zaštite i spašavanja od prirodnih ili drugih nesreća institucija i organa Bosne i Hercegovine.

Izrada Plana zaštite i spašavanja proizilazi iz Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini, koji na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH usvaja Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Plan zaštite i spašavanja se izrađuje  na osnovu Procjene ugroženosti Bosne i Hercegovine od prirodnih ili drugih nesreća i Metodologije za izradu Plan zaštite i spašavanja u skladu sa iskustvima i najboljoj praksi evropskih i drugih zemalja.

Sve institucije i organi na nivou Bosne i Hercegovine će biti u obavezi da na osnovu zakonske regulative koja tretira njihov rad, kao i međunarodnih dokumenta razviju operativne planove djelovanja u nekoliko oblasti: prevenciji, odgovoru i oporavku, a oslanjajući se na evaluaciju, treninge, obrazovanje i vježbe.

Plan zaštite i spašavanja će utvrditi kapacitete, načine i obim djelovanja institucija i organa Bosne i Hercegovine u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Radionicu je otvorio zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar koji je istakao: „Trenutno institucije i organi Bosne i Hercegovine nemaju izrađene planove djelovanja u prirodnim ili drugim nesrećama. To za posljedicu ima ad hoc i neorganizirano djelovanje u određenoj situaciji, a što opet  može imati dalekosežne posljedice po sigurnost stanovnika Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina se nalazi na putu ka evropskim integracijama što, između ostalog, podrazumijeva institucionalnu izgradnju kapaciteta zaštite i spašavanja u okviru sigurnosnog sistema i na tim osnovama u segmentu civilno-vojne i regionalne saradnje integriranja svih ovih elemenata u savremeni evropski koncept sistema zaštite i spašavanja. Trudimo se da i u ovoj oblasti damo puni doprinos  bržem uključivanju BiH u članstvo EU i evroatlanske integracije.“

Prvoj instruktivnoj radionici su prisustvovali sekretari ministarstva i direktori agencija, uprava i direkcija čiji će predstavnici učestvovati u izradi  Plana zaštite i spašavanja.

Pored ove, planirano je održavanje još dvije radionice u prvoj polovini naredne godine a Plan zaštite i spašavanja bi trebao biti izrađen i usvojen do kraja 2013. godine.