Aktivnosti

Brojni požari širom BiH: Zatražena pomoć Oružanih snaga BiH i EUFOR-a

9.8.2012

Područje Bosne i Hercegovine ponovo je zahvatio veliki broj požara, a najsloženija situacija je na području općina Tomislavgrad, Mostar i Konjic.

Tokom jučerašnjeg dana u akcijama gašenja požara na području općine Konjic djelovao je jedan helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, putem Operativno-kumunikacijskog centra BiH-112, ponovo je primilo zahtjeve za gašenje požara iz zraka – helikopterima na području navedene tri općine.

Na području općine Tomislavgrad (planina Ljubuša i naselja Letka i Sarajlije), veličina opožarenog prostora je oko 100 hektara.

Na području općine Konjic požar koji je prije dva dana izbio na području Glavatičeva, kod sela Dužani, kao i iznad sela Spiljani i dalje je aktivan i obuhvata oko 10 hektara. Požar se širi prema objektima namjenske proizvodnje „Igman“.

Na teritoriji grada Mostara, na lokalitetima brdo Orlinka i području između Donje i Gornje Grabovice izbio je požar velikih razmjera koji je zbog nepristupačnosti terena moguće gasiti samo uz pomoć helikoptera.

Imajući u vidu da je situacija izuzetno složena, kao i činjenicu da strukture zaštite i spašavanja raspolažu sa ograničenim sredstvima i opremom, upućen je zahtjev i EUFOR-u za pomoć u gašenju požara.