Aktivnosti

Požari na području Konjica, Trebinja i Tomislavgrada: U gašenju učestvuju helikopteri Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, te kanaderi iz Hrvatske

24.7.2012

Požari na području općina Trebinje, Tomislavgrad i Konjic još su aktivni, a zbog obima požarišta i nepristupačnosti terena Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, putem Operativno-komunikacijskog centra BiH 112, i danas je koordiniralo akcije gašenja iz zraka, odnosno uz pomoć helikoptera i kanadera.  

Dva kanadera iz Republike Hrvatske danas su djelovali na najkritičnijem području općine Tomislavgrad, na požarištu u predjelu Grabovica-Mindeni. Na osnovu procjene pilota o uspješnosti gašenja i stanja na terenu, djelovanje je prekinuto i kanaderi su vraćeni u bazu u Republici Hrvatskoj.

U sinoćnjem djelovanju helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (od 18 do 21 sat) u rejonu Tomislavgrada, bačeno je 25 tona vode. U rejonu Konjica i danas su angažirana 24 vojnika OS BiH. Također, angažirano je i 15 vojnika u rejonu Duži, općina Trebinje, gdje je jutros u gašenju požara učestvovao i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na području Konjica od jutros djeluje i jedan helikopter EUFOR-a na gašenju požara. Očekuje se da će se tokom dana na ovom području priključiti i helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.