Aktivnosti

SVEČANA CEREMONIJA ZAVRŠETKA VJEŽBE “ZAJEDNIČKI OTPOR 2012”

7.6.2012

Svečana ceremonija zatvaranja međunarodne civilno-vojne vježbe “Zajednički otpor 2012” održana je 07.06.2012.godine u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini. Ko-direktori vježbe uručili su učesnicima vježbe certifikate i zahvalnice za učešće i doprinos realizaciji vježbe.

Postrojenim učesnicima vježbe obratili su se ko-direktori vježbe gospodin Samir Agić, brigadir Robert Marks i brigadni general Ivica Jerkić. Zahvaljujući se svim učesnicima vježbe general Jerkić je naglasio „Vještine koje ste prikazali tokom svog sudjelovanja u ovoj vježbi se ne odnose samo na vaše funkcionalne zadatke nego prvenstveno na vašu izuzetnu sposobnost djelovanja u kompleksnom okruženju, efikasnoj međusobnoj saradnji, komunikaciji i koordinaciji, što nam je omogućilo visok nivo interoperabilnosti, a time osiguralo efikasan odgovor na postavljene zadatke i proizasle izazove“.

U sklopu ceremonije zatvaranja vježbe uručeni su certifikati i zahvalnice učesnicima vježbe za doprinos u njenoj pripremi i realizaciji.

Međunarodna civilno-vojna vježba „Zajednički otpor 2012“ organizovana je u formatu Partnerstva za mir, inicirana i sponzorisana od strane Američke komande za Evropu (USEUCOM). Vježba se održavala na lokacijama Čapljine, Bileće, Sarajeva, Mostara i Trebinja i okupila je oko 850 učesnika iz 12 zemalja i vodećih međunarodnih organizacija iz oblasti bezbjednosti i odbrane. U periodu izvođenja vježbe od 28.05.-07.06.2012.godine provjerena je reakcija civilnih i vojnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini u odgovoru na elementarne nepogode . Istovremeno je testirana koordinacija međunarodne pomoći u slučaju iscrpljivanja domaćih kapaciteta.