Aktivnosti

Uspješna koordinacija u borbi protiv požara i mina

6.6.2012

Drugi dan terenske vježbe (LIVEX), u sklopu međunarodne civilno-vojne vježbe ”Zajednički otpor 2012”, realizovan je 05.06.2012.godine na poligonu za obuku kasarne ”Bilećki borci” u Bileći.

Na prvoj radnoj tački simuliran je šumski požar koji se proširio na obližnje naseljeno mjesto. Pošto je reakcija lokalnog vatrogasnog društva bila nedovoljna za kontrolisanje vatrene stihije, zatražena je pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zajedničkim sadejstvom pripadnika OS BiH i vatrogasaca požar je lokalizovan. Insecnirana je i evakuacija povrijeđenog šumskog radnika koju je izvršila medicinska ekipa Hitne pomoći iz Doma zdravlja u Bileći.

U nastavku LIVEX vježbe prikazano je spašavanje civila iz autobusa koji se usljed saobraćajne nesreće našao u minskom polju. Policija je prva stigla na mjesto incidenta i izvršila neposredno obezbjeđenje istog. Prolaz kroz minirano zemljište izradili su demineri Civilne zaštite Republike Srpske dok je medicinsko osoblje Hitne pomoći ukazalo neophodnu pomoć nastradalima.

Još jedan dinamičan dan LIVEX vježbe protekao je veoma uspješno. Učesnici vježbe su prikazali uzajamnu koordinaciju različitih agencija u reagovanju na elementarnu nepogodu požar i saniranju pratećih posljedica. LIVEX vježba se nastavlja 06.06.2012.godine na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini.