Aktivnosti

LIVEX vjezbe u okviru medjunarodne civilno-vojne vjezbe "Zajednicki otpor 2012"

5.6.2012

Međunarodna civilno-vojna vježba „Zajednički otpor 2012“ nastavljena je u ponedjeljak 04.06.2012. godine održavanjem terenske  vježbe (LIVEX) koja će trajati do 06.06.2012.godine. U okviru prvog dana LIVEX vježbe obuhvaćene su dvije inscenirane incidentne situacije.

Prva situacija vezana je za spašavanje unesrećenih usljed zemljotresa u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini. Na simulirani znak opasnosti od zemljotresa na lice mjesta su pristizali timovi policije, vatrogasne službe, civilne zaštite, Crvenog krsta i hitne pomoći. Brzom reakcijom vatrogasaca sprijeceno je širenje požara na mjestu srušenog stambenog objekta. Istovremeno, ekipe Crvenog krsta iz Sarajeva i Čapljine su provodile postupke zbrinjavanja mrtvih, dok su timovi Hitne pomoći ukazivale pomoć povrijeđenima. U vježbi je bio uključen i K-9 tim za traženje unesrećenih u ruševinama pomoću pasa. Nekoliko lica je spašeno zajedničkom akcijom vatrogasaca i teškog tima za uklanjanje ruševina, koji su sačinjavali pripadnici inžinjerije Oružanih snaga BiH.

Na drugoj sceni, kod starog mosta u Čapljini, inscenirani su saobraćajni udesi sa ljudskim žrtvama i isticanjem opasnih materija na obali rijeke Neretve. Na mjesto događaja prvi su stigli pripadnici policije, koji su osigurali mjesto nesreće. Vatrogasci su, u koordinaciji sa pripadnicima Hitne pomoći Mostara, evakuisali povrijeđene iz vozila.  Jedinica Federalne uprave civilne zaštite za radiološko-hemijsko-biološku (RHB) detekciju i dekontaminaciju, vršila je sanaciju kontaminiranog zemljišta usljed isticanja opasnih materija iz prevrnute cisterne. U vježbi je učestvovao i tim za spašavanje na vodi i pod vodom, koji su izvukli tijela unesrećenih iz vozila potopljenog u rijeci Neretvi. Isti tim je asistirao pripadnicima inžinjerije OS BiH i Hercegovačke gorske službe spašavanja na izvlačenju vozila na obalu rijeke. Brojni građani Čapljine imali su priliku da posmatraju izvođenje LIVEX vježbe na scenama kod starog mosta u Čapljini.

Ovo je bio jedan izuzetno dinamičan dan gdje je nekoliko agencija u BiH i regionu imalo priliku da testira rekciju i uzajamnu koordinaciju u reagovanju na elementarne nepogode. LIVEX vježba se nastavlja narednog dana 05.06.2012.godine u kasarni “Bilećki borci” u Bileći gdje su planirane aktivnosti na gašenju požara I spašavanju ljudi iz minskog polja.