Aktivnosti

Požar kod Konjica koji je buknuo 1. maja još uvijek aktivan

4.5.2012

Požar koji je u utorak, 1. maja u večernjim satima izbio u prigradskom naselju Puhale – Gornje polje na području općine Konjic, prema posljednjim informacijama i dalje je aktivan.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je putem Operativno-komunikacijskog centra BiH-112 koordiniralo aktivnostima na gašenju požara i angažiranju helikoptera OS BiH. I danas je ponovo tražen angažman helikoptera OS BiH.

Požar je najprije zahvatio borovu  šumu na strmom i nepristupačnom terenu bez putne komunikacije i proširio se i na selo Hondići.  Mada je situacija na požarom zahvaćenom području znatno povoljnija i pod kontrolom u odnosu na protekle dane, požar je još uvijek aktivan na dijelu prema kompleksu vojne industrije, a gašenje kopnenim snagama otežava nepristupačan, a sumnja se i miniran teren.

U gašenju požara angažirano je kompletno ljudstvo profesionalne vatrogasne jedinice Konjic, 15 uposlenika preduzeća „Šumarstvo Prenj“, kao i helikopter OS BiH koji je jučer, u poslijepodnevnim satima izvršio 25 naleta.

Kako smo obaviješteni iz Federalne uprave civilne zaštite i Uprave za šumarstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukupna površina zahvaćena požarom iznosi između 90 i 100 hektara.

U međuvremenu izbio je i novi požar na lokalitetu Neretvice, rejon Stragonice, koji još uvijek  nije ugašen. Za sada nema prijetnji za stambene i poljoprivredne objekte.