Aktivnosti

Ministar Ahmetović uručio motorne sanke Jedinici za specijalnu podršku SIPA-e

9.2.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine za potrebe Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) osiguralo je dvoje motornih sanki, koje će se koristiti za pomoć i spašavanje ugroženog stanovništva.

Radi se o iznajmljenim vozilima, a ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, naglasio je da će vrlo brzo biti nabavljeno nekoliko motornih sanki koje će biti u trajnom  vlasništvu SIPA-e i Granične policije BiH.

“Na ovaj način SIPA-a će moći direktno pomagati stanovništvu u neprohodnim područjima”, kazao je Ahmetović.

Komandant Jedinice za specijalnu podršku Mirsad Vilić, istakao je da u sklopu Jedinice imaju vrhunski obučene ljude za spašavanje u svim kriznim situacijama.

„Nabavkom motornih sanki pruža nam se dodatna mogućnost da lakše dođemo do ljudi koji su snijegom odsječeni od ostatka svijeta i pružimo im neophodnu pomoć“, kazao je Vilić.

Ministar Ahmetović danas se sastao i sa komandantom NATO štaba u Sarajevu Gary Huffmanom, sa kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji izazvanoj vremenskim neprilikama. Ministar Ahmetović je informirao Huffmana o najugroženijim područjima i aktivnostima koje poduzima Ministarstvo sigurnosti. Ahmetović je posebno istakao dobru saradnju sa Oružanim snagama BiH i EUFOR-om te da su zahvaljujući zajedničkom radu, proteklih dana spašene desetine osoba i dostavljena pomoć u veći broj odsječenih sela. 

Operativno-komunikacijski centar BiH - 112 Ministarstva sigurnosti BiH danas je posjetio  i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher Burton.

Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je poziv kantonalnim vladama i štabovima civilne zaštite da lociraju najugroženija područja i upute zahtjeve za pomoć Oružanih snaga, kako bi se ljudstvo i mehanizacija mogli maksimalno koristiti za pomoć stanovništvu