Aktivnosti

Ministarstvo sigurnosti BiH koordiniralo četiri akcije spašavanja osoba i čišćenja prilaza do bolnica

6.2.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine putem Operativno-komunikacijskog centra BiH -112 danas je koordiniralo četiri akcije spašavanja snijegom zametenih osoba te raščišćavanje prilaza do bolnica i državnih institucija. Sve akcije su urađene u saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i EUFOR-om.

Na zahtjev Republičke uprave Civilne zaštite RS, helikopteri OS BiH evakuirali su jednu osobu iz sela Kovačići - općina Kalinovik, a nakon toga je evakuirano i šest osoba iz sela Krupac.

Također, u toku je medicinska evakuacija pacijenta iz Tuzle u Sarajevo uz pomoć helikoptera OS BiH.

Na zahtjev Granične policije BiH, OKC BiH -112 je sa EUFOR-om koordinirao akciju  evakuacije tri granična policajca i jednog carinika sa graničnog prijelaza Borje, do kojeg je zbog sniježnih nanosa neprohodan put. Akcija je prekinuta zbog lošeg vremena.

Također, proslijeđen je zahtjev Oružanim snagama BiH za angažiranje ljudstva na čišćenju snijega oko Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice  „dr. Abdulah Nakaš“, državnih institucija i saobraćajnica u Sarajevu. Akciji čišćenja priključilo se i 30 pripadnika EUFOR-a.  Na zahtjev Civilne zaštite Kantona Sarajevo zatraženo je od OS BiH da angažiraju dodatne građevinske mašine za čišćenje i odvoz snijega.

OKC BiH - 112 je tokom dana primio desetine poziva građana i institucija za pomoć, koji su proslijeđeni nadležnim institucijama.

Zbog novih snježnih padavina Ministarstvo sigurnosti razmatra mogućnost upućivanja prijedloga Vladi FBiH i kantonima koji su proglasili stanje prirodne i druge nesreće, određivanje mjere zabrane kretanja putničkih i drugih vozila, bez odobrenja, kako bi se olakšalo kretanje hitnih, spasilačkih i drugih službi.

Molimo građane da u skladu s novonastalom situacijom ograniče kretanje privatnim putničkim vozilima gradskim ulicama u svim gradovima na području Bosne i Hercegovine u kojima je na snazi Odluka o stanju prirodne i druge nesreće.