Aktivnosti

Aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH na pomoći ugroženom stanovništvu

8.2.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, putem Operativno-komunikacijskog centra BiH - 112, u toku dana koordiniralo je više akcija pomoći stanovništvu BiH

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, putem Operativno-komunikacijskog centra BiH - 112, u toku dana koordiniralo je više akcija pomoći stanovništvu BiH.  

U saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine obavljen je:

•    let za Kalinovik u sklopu kojeg su iz Sarajeva prevezene četiri osobe u Kalinovik, a evakuirano 16 osoba, iz sela Dubrave - šest i Ćumurevo - 10 u Sarajevo.

•    let na područje Gornja Ljuta, općina Konjic, evakuirano 11 osoba koje su se nalazile u šumarskoj kući.

•    let na područje Tjentišta, općina Foča kojim je prevezeno sedam osoba iz Sarajeva radi pružanja pomoć starijem stanovništvu (60 domaćinstava sa oko 130 stanovnika), hrana i lijekovi (54 paketa i dva paketa lijekova). Istim letom dostavljena je hrana (300 kg) i lijekovi za stanovnike u mjestu Šorlije-Miljevina.

•    let na područje općine Konjic - Glavatičevo, radi dopremanja dva paketa lijekova i nekoliko paketa hrane za ugroženo stanovništvo. Također, prevezena su tri lica i 500 litara goriva za građevinske mašine u Odžake.

U saradnji sa EUFOR-om obavljena je:

•    medicinska evakucija jedne osobe koja je imala srčane probleme. Evakuacija izvršena iz Doma zdravlja Tomislavgrad do Kliničkog centra Mostar.

•    evakuirana su četiri pripadnika Granične policije BiH i jedan uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje sa graničnog prijelaza Borje do Foče.

•    prijevoz zaposlenih u MTEL-u radi popravke kvara na transmiteru na lokaciji Berkovića.

Pripadnici civilne zaštite Konjic evakuirali su 11 osoba sa lokaliteta Gornja Ljuta koji su bili zameteni u jednom objektu i dva pripadnika Oružanih snaga BiH sa lokaliteta Zagorica koji su obavljali dužnost na objektu Zlatar. Sva lica su evakuirana u Konjic.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su angažirani na području općine Istočna Ilidža, Kasindol, na raščišćavanju snijega s krova objekata Kliničkog centra. Angažirano 20 pripadnika OS BiH.

Nastavljene su aktivnosti na raščišćavanju gradskih ulica, tramvajskih šina, prostora Opće bolnice „prim.dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, prostora oko Ministarstva odbrane BiH i Doma OS BiH, uz angažiranje oko 468 pripadnika Oružanih snaga BiH. Također,  angažirana su dva sanitetska vozila sa šest osoba, tri kamiona kipera i dva DAF-a za odvoz snijega.

Za čišćenje snijega  u Istočnom Sarajevu angažirano je jedno vozilo ULT, na Palama, također, jedno vozilo ULT i DOZER.

Na području Tomislavgrada za čišćenje snijega angažirano je  30 pripadnika OS BiH, Livna 50, Mostara-Livač 10 i Goražda – selo Vojnići 10 pripadnika za dostavu hrane.

Za snage EUFOR-a u Mostaru osigurano je osam tona goriva od strane lokalnih službi civilne zaštite. Također, Ministarstvo sigurnosti BiH je osiguralo 30 tona goriva za potrebe helikopterskog saobraćaja, a koje će biti raspoređene u saradnji sa Oružanim snagama BiH i EUFOR-a.